nieuws
Apparaat dat dodelijke besmetting in Isala veroorzaakte, wordt niet meer gebruikt
Bestuursvoorzitter Hartcentrum Isala over de besmetting
Het apparaat dat een dodelijke besmetting veroorzaakte bij een hartpatiënt in het Isala ziekenhuis in Zwolle, wordt sindsdien niet meer gebruikt. Dat laat Ed de Kluiver, bestuursvoorzitter van het Hartcentrum van Isala, weten.
Vandaag werd bekend dat wereldwijd meer dan honderd hartpatiënten besmet zijn geraakt met een bacterie die werd verspreid door medische apparaten uit een fabriek uit Duitsland. De helft van die patiënten is inmiddels overleden als gevolg van de besmetting.
In Nederland raakten twee patiënten in het Isala in Zwolle en één in het Erasmus MC in Rotterdam besmet. Twee van hen zijn overleden.
Jaren later pas ontdekt
De besmettingen vonden eind 2012 en begin 2013 plaats, maar kwamen pas in 2015 aan het licht. Direct na constatering hiervan heeft Isala melding gedaan bij de Inspectie, omdat het vermoeden bestond dat het probleem mogelijk ook bij andere hartcentra kon spelen. Dat bleek het geval.
Er werden direct maatregelen getroffen om nieuwe besmettingen te voorkomen. Zo werd het apparaat buiten de operatiekamer gezet en werd er continu gereinigd en gemeten. Op dit moment wordt het apparaat helemaal niet meer gebruikt.
Landelijk hebben cardiologen en thoraxchirurgen daarnaast de instructie gekregen om extra alert te zijn op onverklaarbare koorts bij patiënten die een hartklepoperatie hebben ondergaan.
Bij Isala hebben sinds die tijd geen nieuwe patiëntbesmettingen meer plaatsgevonden.
Niet gevaarlijk voor gezonde mens
Isala wil benadrukken dat men zich niet ongerust hoeft te maken, omdat in de afgelopen jaren de vereiste maatregelen genomen zijn en er ook geen nieuwe patiëntbesmettingen zijn geconstateerd. Ook de Inspectie concludeert dat er voldoende maatregelen zijn genomen ter bescherming van de patiënt.
"Voor de gezonde mens is de bacterie geheel niet gevaarlijk", laat De Kluiver weten. "Nu is gebleken dat de bacterie wel gevaarlijk is voor mensen die tijdens een openhartoperatie, en dan met name aan de hartklep, blootgesteld werden aan een bacterie die zich in de waterdamp van het apparaat bevond."
Hoeveel mensen er besmet zijn geraakt, is niet bekend. "Ten tijde van de openbaarmaking heeft Isala ook de huisartsen en verwijzend cardiologen ingelicht", laat het ziekenhuis weten in een schriftelijke reactie. "Daarnaast zijn destijds een reactieformulier en telefoonnummer opengesteld voor patiënten. Hier hebben destijds enkele patiënten gebruik van gemaakt."
Lees meer: