nieuws

Vistaart-hoax niet enige grap van Twentse scholieren

De Urker vistaart. Het klinkt als een authentiek gerecht, ooit bedacht op het eilandje in de Zuiderzee. Maar niets is minder waar. Het gerecht is bedacht door een paar Twentse scholieren. En het is niet de enige hoax die ze online gezet hebben.
"We hebben dit gerecht tien jaar geleden bedacht", vertelt Jamie uit Losser. "Toen we op de middelbare school zaten hadden we van die 'ophokuren'. Van die lessen die bedacht werden omdat scholen moesten voldoen aan een norm van 1040 lesuren."
"Tijdens een van deze lessen hebben we de Urker vistaart bedacht. Daar hebben we toen een artikel over geschreven op online encyclopedie Wikipedia."

Topchef

Dat het artikel nog steeds te vinden was, waren de vrienden al lang vergeten. Totdat een kennis ze wees op een aflevering van Topchef. Daarin maakten chefkoks Julius Jaspers en Robert Kranenborg het verzonnen gerecht.
"We kwamen niet meer bij van het lachen toen we dat hoorden", zegt Jamie.

Niet de enige hoax

Maar de vistaart is niet het enige onzin-artikel die de studenten hebben gemaakt: "Ik kan me nog een artikel over Pater Rudi herinneren. Maar die was waarschijnlijk te duidelijk nep, want hij was heel snel offline."
Zijn alle artikelen nu ontdekt? Nee, is het resolute antwoord van de Lossenaar. "Er zijn er nog meer. Al ga ik geen hints geven, want als je de  fanatieke moderatoren van Wikipedia op een spoor zet is het artikel in no-time offline.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.