nieuws

Celstraf en tbs geëist tegen hoofdverdachte overval Primera Almelo

Cel en tbs geëist tegen hoofdverdachte overval Almelo
Cel en tbs geëist tegen hoofdverdachte overval Almelo
Tegen de hoofdverdachte van de overval op een Primera in Almelo is één jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Tegen de chauffeur van de vluchtauto en een derde verdachte werd drie jaar gevangenisstraf waarvan een half jaar voorwaardelijk geëist.
De winkel werd eind januari door een man met een vuurwapen overvallen. Bij de overval werd ongeveer zeshonderd euro buit gemaakt. De drie verdachten werden kort na de overval aangehouden in de buurt van Wierden. Voor de slachtoffers was de overval traumatisch, zij vragen zich af of ze hun zaak nog wel open kunnen houden.

Plan overval op postkantoor afgeblazen

Volgens de 33-jarige hoofdverdachte werd het plan van een overval van tevoren besproken. Oorspronkelijk was het idee om geld te maken door het postkantoor in Almelo te overvallen, maar dat plan sneuvelde omdat er 'zulke aardige mensen' werkten en de kans bestond dat gealarmeerd personeel de buitendeur af zou sluiten.
Daarop zou de jongste van de drie verdachten, een 24-jarige man, de Primera aan het Acaciaplein hebben voorgesteld. De locatie was geschikt om snel weg te kunnen komen.

Balletjespistool

Het drietal reed naar de Primera, waar de auto om de hoek werd geparkeerd. De 33-jarige verdachte rende met een balletjespistool in zijn hand de winkel binnen en schreeuwde het winkelpersoneel toe dat hij geld wilde hebben. Hij ging er uiteindelijk met een tas vol geld vandoor.
De hoofdverdachte speelde tegenover de rechters in Almelo open kaart. "Ik heb spijt voor die mensen, maar ik voel daar niets bij, ik kan me er niet op inleven."

Verzoek om tbs met dwangverpleging

De man die door gedragsdeskundigen werd omschreven als een psychopathische, anti-sociale, schaamteloze en impulsieve man met beperkte verstandelijke vermogens vroeg om een tbs met dwangverpleging: "Ik heb die dwang echt nodig!"
Hij kwam als jongen al in aanraking met de politie en ziet in dat hij op een dood spoor zit. "Ik was altijd al een schobbejak, op zoek naar een beetje spanning."
De twee andere verdachten zijn minder toeschietelijk in hun bekentenis. Ze zeggen dat ze niet van de overval wisten of dachten dat het bij grootspraak zou blijven. 

Overval was 'verschrikkelijk'

In hun slachtofferverklaring gaf het door de overval getroffen echtpaar aan dat de overval verschrikkelijk was: "'Het leek wel een half uur te duren." De gevolgen zijn nog dagelijks te merken; angst, vermoeidheid en voor het mannelijke slachtoffer onlangs nog een spoedopname na een aanval van hyperventilatie.
Uitspraak over twee weken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.