Oranjevrouwen naar halve finale in Enschede na winst op Zweden

Feest bij Oranje
Feest bij Oranje © Pro Shots
De Nederlandse voetbalvrouwen hebben zich geplaatst voor de halve finale van het EK. In Doetinchem werd Zweden geklopt met 2-0. Daardoor spelen de Oranje Leeuwinnen nu in de halve eindstrijd in Enschede.
Oranje begon stroef en kreeg van Zweden weinig ruimte om te voetballen. Kansen waren dan ook schaars in de eerste helft. Weinig verrassend kwamen de mogelijkheden in de eerste helft uit standaardsituaties. Spits Miedema gleed uit in kansrijke positie, nadat de Zweedse keepster de bal liet glippen bij een hoekschop en FC Twente speelster Sherida Spitse schoot een vrije trap vanuit kansrijke positie ruim over.
Lieke Martens deed dat na ruim een half uur een stuk beter. Vanaf randje zestien schoot ze een vrije trap raak, laag in de lange hoek. Zweden kon aanvallend niet veel uitrichten, maar werd twee keer gevaarlijk na slippertjes van Anouk Dekker uit Wierden.
Net als tijdens de poulewedstrijden kwam Oranje ook nu slecht uit de kleedkamer. Zweden zocht veel meer de aanval dan in het eerste bedrijf en Nederland oogde onrustig. Meteen na rust was Dekker wederom haar tegenstander kwijt, maar opnieuw kwam Nederland goed weg. De bal ging vlak voor het doel van Sari van Veenendaal langs.
Kansen waren vervolgens niet aan Spitse, Miedema en de Zweedse Blackstenius besteed, maar na een uur was het wel raak. Martens stuurde met een fraaie pas Shanice van de Sanden (ook oud FC Twente) weg, die Miedema een niet missen kans op haar eerste goal van het toernooi schonk. In de slotfase werd de Overijsselse inbreng nog eens vergroot toen FC Twente-speelster Renate Jansen mocht invallen. Dekker was nog belangrijk toen ze een bal van de lijn kopte en Zweden miste een paar enorme kansen. FC Twente speelster Kika van Es en Sherida Spitse speelden de hele wedstrijd.
De winst van Nederland is dus ook goed nieuws voor Enschede. De Grolsch Veste is het decor voor de halve finale en later de finale. De volgende tegenstander van Nederland komt uit de wedstrijd Engeland - Frankrijk.