nieuws

Enschede neemt geen opvallende veiligheidsmaatregelen rondom EK-vrouwen

Enschede wordt geen gesloten bastion als donderdag en zondag de beslissende wedstrijden in der Grolsch Veste worden gespeeld op het EK-vrouwenvoetbal in Enschede. De veiligheidsmaatregelen in de eindfase van het evenement zijn niet wezenlijk anders dan normaal rondom wedstrijden van FC Twente gebruikelijk is. Â
Dat blijkt uit het veiligheidsoverleg dat vandaag plaats had tussen de KNVB, FC Twente, politie en gemeente Enschede.

Oranje in de Grolsch Veste

In de Grolsch Veste wordt komende donderdag de halve finale gespeeld van het EK vrouwenvoetbal, waarin het Nederlands elftal het opneemt tegen Engeland. De finale is aanstaande zondag ook in de Grolsch Veste. Bij winst op Engeland speelt Oranje in die wedstrijd voor de Europese titel tegen Denemarken of Oostenrijk. Beide wedstrijden in Enschede zijn uitverkocht.

Dreiging terreur op achtergrond

Naast dat in Enschede sprake is van twee grote sportevenementen waarbij de veiligheid van voetbalsters, hoogwaardigheidsbekleders en het publiek vooraf moet worden gecoördineerd en vastgelegd in een crisisplan, speelt op de achtergrond de dreiging van terreuraanslagen mee. In hoeverre met veiligheidsmaatregelen daarmee rekening wordt gehouden, wordt niet bekendgemaakt. Wel dat zal worden opgeschaald als de laatste informatie daarvoor aanleiding geeft.
Afgesproken is dat de politie buiten het stadion niet opvallend zichtbaar en massaal aanwezig zal zijn. Voor de Fanzone in de binnenstad van Enschede geldt geen groepsverbod. 

Calamiteitenplannen liggen klaar

In het stadion zwaait de  Europese voetbalbond de scepter en gelden strenge veiligheidsmaatregelen die bij wedstrijden van UEFA gebruikelijk zijn. FC Twente ondersteunt de UEFA daarbij en heeft een eigen calamiteitenplan, waarop bij incidenten kan worden teruggevallen.
Voor incidenten buiten het stadion ligt een regionaal crisisplan van de Veiligheidsregio klaar. De verantwoordelijkheid voor de openbare orde en de veiligheid is een taak van burgemeester Onno van Veldhuizen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.