Drie Overijsselse pluimveebedrijven op slot door aanwezigheid besmette eieren

Drie Overijsselse pluimveebedrijven zijn door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op slot gezet vanwege de aanwezigheid van besmette eieren. De eieren van kippenbedrijven in Wierden, Radewijk en Sibculo blijken besmet met fipronil, een middel tegen bloedluis geleverd door een bedrijf uit Gelderland.

Dat blijkt uit een rondgang van RTV Oost langs Overijsselse pluimveehouders.

De eigenaar van het leghennenbedrijf uit Sibculo bevestigt de sluiting en baalt ervan. Hij wil liever niet met naam genoemd worden. "Wij zitten sinds vorige week woensdag 26 juli dicht. En dat is meer dan vervelend. Ik heb inderdaad het middel tegen bloedluis verstrekt gekregen van dat bedrijf uit Gelderland. Ik had het nooit moeten doen, maar ja."

Meer bedrijven

Voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders bevestigt dat in Overijssel drie bedrijven op slot zitten. "Ik ben bang dat dit er op termijn meer zullen worden, omdat nu nog maar een kwart van de monsters is afgenomen en getest."

180 bedrijven door heel Nederland zullen uiteindelijk getest worden op de aanwezigheid van fipronil in de eieren. Er worden in totaal circa zeshonderd monsters afgenomen.

Volgende stap onduidelijk

Wat nu de volgende stap is voor de pluimveesector, is onduidelijk, zegt De Haan. "We moeten wachten tot het onderzoek is afgerond voordat voor ons duidelijk is hoe groot het probleem is."

"Wij richten ons nu in eerste instantie op stallen die nu nog geblokkeerd zijn, maar inmiddels wel weer gedeblokkeerd mogen worden. We willen de eieren die wel goed zijn bevonden zo snel mogelijk weer de voedselketen in hebben. Het gaat immers om het inkomen van de pluimveehouders."

Waarschuwing

De NVWA waarschuwde consumenten vanavond om eieren met een specifieke eicode niet meer te eten. In deze eieren is het gehalte van de schadelijke stof fipronil zodanig hoog dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid. 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om eieren met de code X-NL-40155XX (op de plek X kan elk nummer staan) niet te eten. Het gaat om eieren van 1 producent. De eieren worden op dit moment teruggehaald uit de schappen. Consumenten wordt geadviseerd de eieren weg te gooien.

Daarnaast zijn eieren aangetroffen met een fipronil-gehalte dat hoger is dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen. Het gaat om eieren met de volgende codes: X-NL-41679XX, X-NL-42071XX, X-NL-42659XX, X-NL-42766XX, X-NL-43113XX, X-NL-43326XX, X-NL-43514XX, X-NL-43640XX, X-NL-43835XX, X-NL-43879XX. Ouders van kinderen wordt aangeraden om voorlopig hun kind uit voorzorg geen eieren met deze eicodes te laten eten.

Fipronilcrisis

De fipronilcrisis in de pluimveesector kwam aan het rollen, nadat de insecticide in Belgische eieren werd aangetroffen. In Nederland leidde het spoor onder meer naar het bloedluisbestrijdingsbedrijf ChickFriend in Gelderland, waar ook de pluimveehouder uit Sibculo klant was.

Fipronil is een middel dat vaak in diergeneeskundige producten tegen vlooien, mijten en teken gebruikt wordt. Fipronil mag niet worden gebruikt bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen, zoals kippen. De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt fipronil voor de mens als 'matig toxisch'. In grote hoeveelheden kan het schade toebrengen aan nieren, lever of schildklier.

Meer over dit onderwerp:
pluimveesector eieren Fipronil Nieuws
Deel dit artikel: