nieuws

Zwakke dijken in Overijssel door Japanse duizendknoop

De Japanse Duizendknoop, het is dé plant die je niet in de tuin wil hebben. Het woekert en de wortels veroorzaken veel overlast en schade. Ook waterschappen weten zich nog geen raad met de plant.
Alex Dekker uit IJhorst ondervindt dit probleem ook. "Bij een chalet groeit het al onder de wagen. Het zijn nu nog kleine plantjes, maar als die groter worden, voorzie ik problemen." De wortels kunnen namelijk de fundering aantasten. 
De plant kan ook veel schade veroorzaken aan dijken en kademuren. Het waterschap ziet momenteel op twintig plekken in Overijssel 
problemen.
"De plant is zo sterk dat het cement tussen de kademuren wordt weggedrukt. Dit is onder andere al te zien in Kampen", aldus Herald van Gerner van het waterschap Drents Overijsselse Delta. 

Aanpak

De grote vraag is nu hoe de plant aangepakt moet worden. "We zijn aan het experimenteren met verschillende methoden", vertelt Van Gerner. "Spuiten met gif lijkt vooralsnog de beste oplossing. Maar dit moeten we dan wel heel consequent blijven toepassen de komende jaren."

Maaien

Maaien is wellicht ook een oplossing. "Daarmee put je de plant uit", legt Van Gerner uit.
"Maar daarbij moet je wel zeker weten dat het maaisel volledig vernietigd wordt. Als dat niet gebeurt, verspreid je de plant alleen maar."

Graven

De plant met wortel en al uitgraven kan ook, maar ook daar zitten haken en ogen aan. "Hiervoor geldt hetzelfde als met maaien. Hierbij moet je de grond volledig wortelvrij maken."
Het lijkt dus een ingewikkelde klus te worden, die jaren in beslag zal nemen. Toch blijft het waterschap positief.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.