nieuws

Fipronil vergiftigt eieren, groot financieel drama voor pluimveebedrijven

De problemen rondom het verboden middel fipronil in consumptie-eieren nemen hand over hand toe. Nadat gisteren bekend werd dat de eieren van dertig bedrijven een gif bevatten dat door het bedrijf ChickFriend gebruikt is voor de bestrijding van bloedluis, blijkt ook een ontsmettingsmiddel van zusterbedrijf ChickClean voor problemen te zorgen.
Volgens één van de drie Overijsselse getroffen pluimveebedrijven zit het bedrijf op slot omdat ze een ontsmettingsmiddel tegen bacteriën in de stal hebben gebruikt. Ook deze eieren blijken na onderzoek door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) het verboden middel fipronil te bevatten.
De consequenties voor de getroffen bedrijven zijn groot. Zo laat een pluimveehouder uit Radewijk bij Hardenberg weten dat hij de helft van zijn 80.000 kippen laat ruimen. Een enorme financiële klap, die volgens de getroffen kippenboer weleens de genadeslag voor zijn bedrijf kan zijn.

Drama pluimveesector

De andere Overijsselse pluimveehouder, die RTV Oost anoniem te woord stond over het gebruikte ontsmettingsmiddel, spreekt van een groot drama.
"Wij zitten op dit moment met ruim 400.000 eieren, die we moeten laten afvoeren voor destructie. Dat kost geld, het voeren van onze kippen gaat ondertussen gewoon door en daar hebben we ook geen financiële armslag meer voor. Deze kwestie, waar we als pluimveehouders niets aan kunnen doen, kost klauwen met geld waar totaal geen inkomsten meer tegenover staan." 
Hoe het verder moet is voor veel bedrijven lastig. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ligt die verantwoordelijkheid bij de bedrijven zelf. Een woordvoerder van de NVWA laat weten dat de instantie alleen checkt of er fipronil in de eieren aanwezig is. Hoe getroffen bedrijven vervolgens het probleem oplossen en weer "schoon" worden, is aan de ondernemers zelf.

Kippen laten ruien kan wellicht helpen

Sommige bedrijven kiezen ervoor om de kippen te ruimen en helemaal opnieuw te beginnen. Andere bedrijven kunnen wellicht met hulp van een dierenarts hun kippen sneller laten ruien waardoor de giftige stof, die opgeslagen is in het buikvet, sneller uit de kip verdwijnt. Een methode waarvan de resultaten nog onvoldoende bekend zijn.

Onvoldoende laboratorium capaciteit om eieren te testen

Om te controleren of bedrijven weer "schoon" zijn kunnen ze zelf ook hun eieren laten testen, ware het niet dat de twee laboratoria die daar in Nederland vergunning voor hebben op dit moment overbelast zijn. Er is onvoldoende testcapaciteit.
De NVWA erkent het probleem en is inmiddels in gesprek met meer laboratoria die wellicht op korte termijn gecertificeerd kunnen worden om de eieren te testen. Of er testlaboratoria bijkomen zal volgens de NVWA binnen nu en een week duidelijk worden. De extra capaciteit is hard nodig omdat veel bedrijven die op slot zijn gezet nog geen uitslag hebben over de eventuele aanwezigheid van fipronil in hun eieren.

Geen onderzoek naar oorzaak

De woordvoerder van de NVWA laat tot slot weten dat de instantie niet onderzoekt hoe de vergiftiging van de eieren met fipronil is ontstaan. 
"Dat is onderdeel van het strafrechtelijk onderzoek naar het Gelderse bedrijf ChickFriend dat de verboden stof in bestrijdings- en ontsmettingsmiddelen heeft gebruikt."  

Duitsland

In de Duitse plaats Borken is het verboden middel ook aangetroffen in eieren. Dagblad Trouw meldt dat de deelstaat Noordrijn-Westfalen een miljoen eieren heeft teruggeroepen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.