Varkens in Nood start petitie voor algeheel beroepsverbod omstreden varkensboer Mariënheem

Varkens in Nood start een petitie voor een algeheel beroepsverbod voor Adriaan Straathof. De varkensboerderij van Straathof in het Gelderse Erichem brandde vorige week donderdag af. Daarbij kwamen 24.000 varkens om. Straathof wil ook een megastal bouwen in Mariënheem.

Varkens in Nood kaart aan dat Straathof in Duitsland al een beroepsverbod opgelegd heeft gekregen. Varkens in Nood vraagt zich af wanneer genoeg, genoeg is. 

Bij een politie-inval in Duitsland werden dieren aangetroffen zonder drinkwater, waren er overbezette stallen en waren de kooien te klein. Ook waren er zieken en gewonde varkens.

Vergunning

Inwoners van Mariëheem zijn niet blij met de komst van de megastal van Straathof. Desondanks verleende de gemeente Raalte de varkenshouder een vergunning voor de megastal. Omwonenden kondigden daarop aan de vergunning bij de rechter aan te vechten. 


Het doel van Varkens in Nood is om 40.000 handtekeningen binnen te halen.

Brandveiligheid

Volgens de gemeente Raalte zit het op het gebied van brandveiligheid in de stal in Mariënheem wel goed. "Een brand is helaas nooit helemaal uit te sluiten", laat een woordvoerder weten. "Wat we wel doen, is ervoor zorgen dat het risico op brand zo klein mogelijk is. En mocht er toch brand uitbreken dat de gevolgen dan beperkt blijven."


Bij de bouw van de stal in Mariënheem is in 2007 rekening gehouden met brandveiligheid. Zo is het bedrijf onder andere ingedeeld in brandwerende compartimenten.

"Vorig jaar, bij de aanvraag voor een vergunning voor uitbreiding van het bedrijf, is onderzoek gedaan naar de brandveiligheid van het complete bedrijf. Het rapport van dit onderzoek is getoetst en akkoord bevonden door de Veiligheidsregio IJsselland", aldus de gemeente.

Deel dit artikel: