nieuws

Peter kocht twee keer valse EK-tickets op Marktplaats: 'Ze zijn gehaaid'

Op Marktplaats is een levendige handel ontstaan in tickets voor de EK-kraker tussen Nederland en Engeland, morgen in Enschede. Voorzichtigheid is daarbij geboden, waarschuwt een gedupeerde voetbalfan. Peter werd de afgelopen drie dagen twee keer bedonderd.Â
De Rijssenaar wil niet met zijn volledige naam genoemd worden - Peter wil niet het lachertje van het dorp worden. Want normaal, bezweert hij, is hij scherp als het gaat om oplichters. "Mijn vrouw zegt ook: hoe kun jíj je nou laten bedonderen? Nou, ze zijn gewoon verdomd gehaaid."

Gaaf om heen te gaan

Na de gewonnen wedstrijd tegen Zweden denkt Peter, en velen met hem: "Het lijkt me gaaf om daar heen te gaan. Zo'n kans, zo dicht bij huis? Dat krijg je nooit weer." Hij probeerde het via de officiële site - er waren toen nog enkele kaartjes - maar viste achter het net.  

Het contact is goed

Via Marktplaats komt Peter in contact met een man uit Helmond die hem aan vier kaartjes kan helpen, voor zijn vrouw en twee kinderen. "Ik wil er gewoon heel graag heen. Ik bied aan om de kaartjes maandag op te halen en krijg meteen een adres. Het contact was goed."

Een goed gevoel

Helemaal naar Helmond rijden, daar heeft Peter toch geen zin in. En hij heeft een goed gevoel, dus mailt hij of ze de kaarten alsnog op willen sturen. "Geen probleem, en ze sturen een Rabo-rekeningnummer voor de honderd euro. Meteen overgemaakt. Je handelt op gevoel en ook zo'n Rabo-nummer draagt eraan bij dat ik moment geen onraad ruik."

Onbetrouwbaar contact

Niet veel later krijgt hij een mail van Marktplaats. Zijn contactpersoon blijkt een onbetrouwbaar contact te zijn. "Het account is al verwijderd, naar het geld kan ik fluiten." Ook de Rabobank belt meteen. Hij heeft geld overgemaakt naar een stroman voor de beruchte oplichter Stan T.

Geld meteen doorgesluisd

De Rabobank blijkt ook niets te kunnen betekenen. Zijn geld is meteen doorgesluisd, vertelt een medewerker: "Ik ben ordinair geflest. Maar erger: ik heb mijn gezin beloofd naar de wedstrijd te gaan. Ziek ben ik er van." De bank verzoekt hem aangifte te doen zodat ze een dossier tegen de oplichter kunnen opbouwen.

Nieuwe poging

Ondertussen probeert Peter het nog eens; hij heeft zijn zinnen gezet op een familie-uitje naar de wedstrijd. Een vrouw in Rheden blijkt kaarten te hebben. Peter mag ze komen halen: "Ze had de kaarten via een actie en wilde naar de finale. Plausibel verhaal."

Oplichter in de krant
Tot hij in de krant een artikel leest over oplichters waarin deze vrouw met naam en toenaam wordt genoemd. Ondanks dit nieuws besluit Peter naar Rheden te rijden en de vrouw hiermee te confronteren. 

Stapels e-tickets

Op de tafel bij deze 'Waaltje' liggen stapels e-tickets, netjes gesorteerd. Het verhaal dat ze in de mail heeft verteld klopt niet, concludeert Peter. "Ze geeft het zelf ook toe. Ze handelt in kaarten, samen met ene Patrick. Niets mis mee, maar ik wil niet het risico lopen dat ik straks met zes anderen hetzelfde ticket moet laten scannen." 

De stoute schoenen aan

Peter trekt de stoute schoenen "Ik wil die kaarten wel, maar dan betaal ik pas als ik binnen ben," countert hij. Daar gaan Waaltje en Patrick niet mee akkoord. Onverrichter zake keert Peter terug naar Rijssen. Nog steeds zonder tickets, met de pest in het lijf: "Ben er echt ziek van."

Het is een gok

Via Marktplaats probeert hij het niet meer, ondanks dat er alleen vanochtend al 30 nieuwe advertenties op de site verschenen. Kijk er mee uit, waarschuwt hij: "Het is een gok. En zeg nou zelf: als jij tickets voor die wedstrijd hebt, dan ga je toch gewoon? Dan ga je ze niet nu nóg online zetten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.