nieuws

Pluimveehouder uit Ambt Delden over gifeieren: "Ramp voor de sector"

"Een ramp voor de sector", zo noemt pluimveehouder Johan Freriksen uit Ambt Delden de problemen rondom de besmette eieren. Ook in eieren van zijn bedrijf is fipronil aangetroffen. Hoewel Freriksen de financiële klap wel weer te boven denkt te komen, is de schade groot.
Eerder deze week werd bekend dat de eieren van kippenbedrijven in Wierden, Radewijk en Sibculo besmet zijn met fipronil, een middel tegen bloedluis. De NVWA waarschuwt consumenten om eieren met een specifieke eicode niet meer te eten.
Het pluimveebedrijf in Ambt Delden gaat alle kippen ruimen en moet alle eieren die in een stal liggen weggooien. "Het gaat om 27.000 kippen en 25.000 eieren per dag. Dat betekent een schadepost van 150.000 euro."

Nieuwe kippen

Geluk bij een ongeluk is dat het bedrijf al bezig was met een nieuwe voorraad kippen. Al enkele maanden worden kuikens en kippen gekweekt en in november krijgt Freriksen al nieuwe kippen. Freriksen hoopt dat zijn kippen volgende week al geruimd worden. Maar dat betekent wel dat het bedrijf twee maanden zonder kippen zit, en dus inkomsten, zit.
Dat 'geluk' heeft niet iedereen. "Bedrijven die geruimd worden en nieuwe kippen moeten bestellen, zijn minimaal zes maanden uit de running. De kippen worden gekweekt vanaf het moment dat het nog een kuiken is."
Freriksen laat weten dat hij een financieel gezond bedrijf bezit. De klap denkt hij dan ook wel te boven te komen. Wel hoopt hij op een financiële compensatie. "Al is het maar een vergoeding voor het ruimen en afvoeren van de dode dieren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.