nieuws

Opgeknapte laptops zijn niet goed genoeg volgens scholen Almelo

Het initiatief lijkt zo mooi: een gratis laptop voor leerlingen die het niet kunnen betalen. Maar zowel de scholen als de politiek in Almelo werkt niet mee.
Laptops die niet meer gebruikt worden opknappen en dan uitlenen aan mensen die het niet kunnen betalen. Dat doet de stichting De Laptoppers in Almelo. Alleen ouders van leerlingen die bekend zijn bij zorginstellingen of De Stadsbank kunnen er gebruik van maken. 
En volgens penningmeester Dubravka Vajagic van De Laptoppers kom je niet zomaar in aanmerking: "Het gaat echt om ouders die maar 40 euro per week te besteden hebben. En dan is een laptop huren via school echt te duur. Dat kost zo tussen de 45 en 60 euro per maand!"

Scholen klagen: "Te traag!"

Zo'n 100 laptops heeft de stichting inmiddels uitgeleend, maar nu beginnen de scholen te klagen. De laptops zouden te oud en te traag zijn. Vajagic: "Het gaat dan om de processorsnelheid en de wifi-verbinding. Maar dat valt best mee." Ook raadslid Lieneke Bolhuis van de Minimapartij in Almelo verbaast zich over de kritiek van de scholen: "Ik kan me niet voorstellen dat er in een les te weinig tijd is om een oudere laptop op te starten en als maar een paar leerlingen een tragere wifi hebben kan dat toch ook geen onoverkomelijke problemen opleveren."
Een ander probleem waar De Laptoppers tegenaan lopen is een gebrek aan geld. Daarom is er een verzoek bij de gemeente ingediend voor een subsidie. Bolhuis vindt het absurd dat de gemeente de aanvraag nog niet goedgekeurd heeft: "Het gaat om 12.500 euro, niet echt een megabedrag. Door verschillende partijen zijn er amendementen ingediend, die vreemd genoeg wel door de VVD gesteund worden, maar niet door de SP."

"Armoede geld gaat nu naar lantaarnpalen"

Volgens Bolhuis vindt de gemeente dat ze al genoeg voor de minima doet: "Maar wij hebben geld gekregen van de regering, Klijnsma-geld wordt dat genoemd naar de toenmalige staats-secretaris, dat bedoeld was voor jongeren in armoede. Alleen heeft de gemeente Almelo dat in de algemene pot gegooid! Nu gaat het naar lantaarnpalen in plaats van armoedebestrijding."
En dat terwijl scholing zo belangrijk is vindt Dubravka Vajagic van De Laptoppers: "Onderwijs is de weg uit armoede. Ik ken gevallen van  leerlingen die wel willen, maar doordat ze geen laptop kunnen aanschaffen niet meer op school willen zijn en gaan rondhangen op straat. En daardoor weer schoolniveau's naar beneden gaan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.