nieuws

Enschede heeft al genderneutrale toiletten op het gemeentehuis

Het stadhuis in Enschede
Het stadhuis in Enschede
Tientallen gemeenten overwegen maatregelen te nemen om 'genderneutraler' te worden. Dat blijkt uit een enquête van de NOS waar 150 gemeenten aan mee hebben gedaan. Almelo en Enschede hebben al min of meer een beleid om de burger genderneutraal te benaderen. Zo zijn er genderneutrale toiletten in het stadhuis van Enschede.
In Enschede is het aanpassen van de aanspreekvorm ook een optie waarover gepraat wordt. Vorige week introduceerde de gemeente Amsterdam neutrale aanspreekvormen die ambtenaren gebruiken, om meer rekening te houden met mensen die zichzelf als man noch vrouw beschouwen. Meer gemeenten willen dat ook gaan doen.

Aanspreekvorm aangepast in Almelo

In Almelo is dat al gebruikelijk. Daar vermijden ze, net als in Amsterdam, de aanspreekvorm 'dames en heren' bij speeches. "Net zoals de NS nu spreekt van beste reiziger, houden wij er in onze speeches rekening mee door het publiek op een neutrale manier aan te spreken." 

Toiletten voor 'man noch vrouw'

Vier gemeenten die meededen aan het onderzoek zeggen bewust genderneutrale toiletten te hebben op het gemeentehuis. Een van deze gemeenten met genderneutrale toiletten is Enschede. "Grappig dat sommige gemeenten met hun genderneutrale maatregelen in het nieuws komen. Wij kozen een jaar geleden al bewust voor genderneutrale toiletten, maar besloten het niet naar buiten te brengen. Waarom zou je de aandacht willen vestigen op iets wat gewoon normaal zou moeten zijn?", aldus een gemeentewoordvoerder. 

In de meeste gemeenten, 83 van de 150, wordt er nog niet over concreet genderneutraal beleid nagedacht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.