nieuws

Waterschap roept ook particulieren op tot actie tegen Japanse duizendknoop

Na een oproep van RTV Oost meldden ruim honderd mensen in Overijssel overlast van de Japanse duizendknoop. Herald van Gerner van het waterschap Drents Overijsselse Delta luidt nu ook de noodklok: "De plant verdringt de grasmat op de dijken, die daardoor verzwakken." Hij roept op tot actie. 
De bestrijding van de exoot is moeilijk. Snoeien of uit de grond trekken kan wel, maar het snoeiafval én de wortels moeten dan goed afgevoerd worden. Van Gerner: "Anders schiet het zo weer wortel."

Ook thuis

Miriam Flier herkent dat probleem. Ook rond haar huis woekert de duizendknoop, en daar is geen bestrijden aan: "Je trekt er een plantje uit en de volgende dag staat er weer een plant van een meter. Het groeit als kool."
Het waterschap werkt daarom vooral met bestrijdingsmiddelen, in de hoop de plant met wortel en al uit te roeien. Van Gerner tipt het bestrijdingsmiddel genoxone: "Dat mag ook door particulieren worden gebruikt. Helaas slechts in kleinere hoeveelheden te koop begreep ik, en niet ieder tuincentrum heeft het in het assortiment."

Zo snel mogelijk actie

Van Gerner roept iedereen op om, ondanks deze hindernissen, zo snel mogelijk actie te ondernemen. "Het beste is meteen als-ie opkomt uitgraven, met wortel en al. Als de plant groter is lijkt besproeien toch de beste bestrijding."
Op de kaart hieronder de locaties die we eerder verzamelden. Overlast van de Japanse duizendknoop bij u in de buurt? Meld de locatie aan ons via WhatsApp: 06 111 24 680. Dan vullen wij de kaart aan.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.