Turkse herder over vermiste Joey uit Haaksbergen: "Politie moet elders zoeken"

De Turkse politie moet ergens anders zoeken naar de vermiste Joey uit Haaksbergen. Dat denkt voormalig herder en restauranteigenaar Ali Gürsoy. "Er zijn één of twee valleien verderop waar hij eventueel zou kunnen worden gevonden. Dat is onherbergzaam terrein en het is daar moeilijk zoeken."

Gürsoy is de man die begin juli de politie in de Turkse badplaats Silifke alarmeerde toen hij op archeologisch beschermd terrein allerlei machines en bouwmaterialen aantrof, grenzend aan zijn land. Daar kampeerde het echtpaar Björn en Derya Breukers uit Haaksbergen, dat daar met behulp van hun plaatsgenoot Hoffmann een huis wilde gaan bouwen.

Bewoners van het dorpje Narliyuku kunnen zich de Nederlanders met hun volgepakte busje goed herinneren. "Er zaten zo veel spullen in, dat het mij verbaasde dat er ook nog drie mensen in pasten", zegt Necmi Topal, een Duitse Turk die in de zomermaanden in Narliyuku vertoeft tegen de NOS.

Grond niet te koop
De Duitse Turk sprak de Nederlanders rond 8 juli, toen hij de plek waar zij kampeerden bezocht. Het echtpaar uit Haaksbergen wilde de grond naar zijn zeggen kopen vanwege de zuivere zeelucht. Björn had een nier afgestaan aan zijn zieke echtgenote Derya en op die plaats hadden zij volgens hem de minste kans op de overdracht van ziektekiemen.

Het echtpaar Breukers zou het stuk grond voor ongeveer 14.000 euro willen kopen van een lokale restauranteigenaar en deden zelfs een kleine aanbetaling. "Maar die grond mag helemaal niet bebouwd worden", zegt Ali Gürsoy, die veel grond op en rond dat beschermde gebied bezit.

Opgravingen
Voor de plek die het echtpaar op het oog had, geldt volgens Gürsoy een bouwverbod vanwege de archeologische betekenis. De grond zit vol met oudheidkundige kostbaarheden. Een van de theorieën die wordt onderzocht, is volgens de politie of het echtpaar uit Haaksbergen daar opgravingen heeft gedaan.

Er blijkt op veel plaatsen te zijn gezocht en de aarde is op veel plaatsen omgewoeld, maar onduidelijk is door wie.

In waterput gevallen?

Hasan Gürsoy en zijn echtgenote Elif zagen de Nederlanders vorige maand langs hun boerderijtje aan een verlaten weg richting het provisorische kampeerterrein rijden en waarschuwden meteen de politie.

Hasan kent het terrein als zijn broekzak. Hij denkt dat de vermiste Joey mogelijk in een van de vele waterputten in het gebied terecht kan zijn gekomen. "Om te drinken of om schaduw te zoeken."

Vermissing
Joey Hoffmann (21) uit Haaksbergen wordt sinds 8 juli vermist. Hij was in Turkije, waar hij dorpsgenoten Bjorn en Derya Breukers hielp met het bouwen van hun huis. Volgens het echtpaar kreeg Joey na een paar dagen heimwee en is hij vertrokken. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen.

Een dag later werd Bjorn gewond opgenomen in het ziekenhuis. Na een opname van een dag, verliet hij met zijn vrouw Derya het ziekenhuis. Het echtpaar verdween vervolgens enkele weken van de radar en werden ook als vermist opgegeven. Tot een week geleden. Het stel wordt nu geregeld verhoord door de politie.

De sleutel rond het mysterie ligt volgens hem in handen van het Nederlands echtpaar, dat landarrest heeft gekregen en Turkije niet uit mag. Hasan: "Dood of levend, zij weten wat er is gebeurd."

Deel dit artikel: