nieuws

Lokaal Hengelo: hoe zit het met privacy en de ondergrondse containers in Hengelo?

Afvalcontainer
Afvalcontainer
Leo Janssen van Lokaal Hengelo zet vraagtekens bij de privacy van mensen die gebruikmaken van ondergrondse afvalcontainers in de gemeente Hengelo. Daar verdwijnt de grijze afvalcontainer aan huis, waarna inwoners hun afval naar één van de vele ondergrondse vaste containers moeten brengen.
In een brief aan het college van burgemeester en wethouders uit Janssen zijn zorgen over de privacy van gebruikers van de ondergrondse containers, die met een persoonlijke pas geopend moeten worden. Hij verwijst daarbij naar recente ontwikkelingen in Arnhem.

Waar, wanneer, hoeveel?

Inwoners van Arnhem moeten sinds 2014 hun vuilnis in ondergrondse containers gooien. Een inwoner van Arnhem maakte bezwaar tegen dat systeem, omdat de gemeente op die manier kan bijhouden waar, wanneer en hoeveel vuilnis hij weggooit zonder dat daar een reden voor is.
Een rechter gaf de man gelijk. Het gevolg: alle afvalcontainers die in Arnhem onder de grond zitten, kunnen binnenkort open zonder pas. Dat moet van de rechter, omdat de gemeente geen informatie van gebruikers mag opslaan via de afvalpas.

Ook in Hengelo?

Janssen beaamt dat de gemeente Hengelo stelt dat Arnhem geen gescheiden afvalinzameling heeft zoals Hengelo dat heeft. Toch denkt hij dat er ook in Hengelo sprake is van een schending van de privacy.
Lokaal Hengelo heeft schriftelijke vragen over de kwestie gesteld aan het college van burgemeester en wethouders van Hengelo. Zo wil de partij onder meer weten welke gegevens er allemaal in Hengelo worden geregistreerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.