nieuws

SodM: 'Gaswinning Hardenberg te hoog, NAM moet productie staken'

Gaswinning in Hardenberg te hoog
Gaswinning in Hardenberg te hoog
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft veel meer gas gewonnen uit het gasveld Hardenberg-Oost dan was toegestaan. Dat meldt Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).
In een brief aan de NAM zegt SodM dat de productie daarom gestopt moet worden. De NAM heeft tot 29 augustus de tijd om een zienswijze in te dienen. Als de eis van SodM daarna definitief wordt, heeft de NAM 24 uur de tijd om de productie te staken. Gebeurt dat niet, dan wordt er een dwangsom geëist die kan oplopen tot twee miljoen euro.
Tijdens een controle van de productiecijfers van de winning bleek dat er in Hardenberg dertig procent meer gas was gewonnen dan toegestaan. In Monster en Maasdijk werd nog veel meer gas gewonnen, daar werd respectievelijk 47 en 317 procent meer gas gewonnen dan mocht.
GroenLinks wil van het provinciebestuur weten welke risico's de inwoners van Hardenberg lopen en wat de milieurisico's zijn. Ook wil de partij weten welke maatregelen er getroffen worden en of het college op de hoogte was van het feit dat er meer gas werd gewonnen dan was toegestaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.