nieuws

Zorgen bij Overijsselse fracties over ongeoorloofde gaswinning NAM in Hardenberg (UPDATE)

"Deze vos verliest zijn streken nooit." CDA-Statenlid Bouwien Rutten is verontwaardigd over het nieuws dat de NAM veel meer gas uit het gasveld Hardenberg-Oost heeft gewonnen dan toegestaan. "Hoe kan het in hemelsnaam zover komen?"
Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) meldt dat tijdens een controle van de productiecijfers van de winning is gebleken dat er in Hardenberg dertig procent meer gas was gewonnen dan toegestaan. De NAM moet stoppen met de winning, zegt het SodM. De NAM heeft tot 29 augustus om te reageren op de brief die het van SodM heeft ontvangen.
"Het is toch te gek dat een bedrijf als de NAM niet lijkt te leren", zegt Rutten. Vorig jaar was Rutten al bang dat, toen de gaswinning in Groningen naar beneden werd geschroefd, de winning ergens anders omhoog zou gaan. Bijvoorbeeld in Hardenberg dus. Maar ook in Monster en Maasdijk was de winning respectievelijk 47 en 317 procent meer dan mocht.

'Meteen stoppen'

Statenlid Robert Jansen van GroenLinks ziet liever dat de NAM nu meteen stopt. "Gaswinning gaat met aardbevingen en bodemdaling gepaard, dat kan zijn uitwerking op woningen hebben. En ik ben heel benieuwd naar de milieuschade. Er wordt nu gas gewonnen zonder enige mate van zekerheid dat er niet zo heel veel kan gebeuren."
De NAM zegt dat er sprake is van een verschil in inzicht, maar dat zegt Robert Jansen niet zo veel. "De NAM zegt altijd dat er een verschil in inzicht is en dat ik het niet begrijp. Ik heb niet zo heel veel vertrouwen in de NAM."

Handhavingsverzoek

De Statenfractie van het CDA bereidt vandaag vragen voor de gedeputeerde voor, zegt Rutten. "Ik wil in elk geval weten hoe het zover heeft kunnen komen en hoe we dit in de toekomst in de gaten gaan houden." 
Jansen wil dat de Provincie een handhavingsverzoek neerlegt bij het ministerie van Economische Zaken, zodat die wel moet ingrijpen. Hij vertrouwt de uitkomst van een eventueel overleg tussen het ministerie en de NAM niet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.