nieuws

NAM: verschil van inzicht met SodM over hoeveelheid gewonnen aardgas in Hardenberg

Er is een verschil van inzicht tussen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), over de hoeveelheid aardgas die in gasveld Hardenberg-Oost is gewonnen. Dat zegt woordvoerder Terpstra van de NAM. SodM zegt dat de NAM dertig procent meer aardgas heeft gewonnen dan mocht. Maar de NAM zet kanttekeningen bij die conclusie.
Volgens SodM heeft de NAM in Hardenberg dertig procent meer gas gewonnen dan toegestaan. "Er is onduidelijkheid over het toetsmoment vanaf waar je gaat rekenen. We zijn daarover al langer in gesprek met SodM." De brief van SodM aan de NAM is daarin een stap, aldus Terpstra.
SodM heeft in een brief aan de NAM laten weten dat de gaswinning uit dat gasveld - en een aantal andere velden - moet worden gestaakt. "Maar we hebben eerst nog tot 29 augustus om te reageren op de brief", zegt Terpstra. "Tot het moment dat SodM definitief een besluit neemt zetten we de gasproductie voort."
Is er een kans op aardbevingen, zoals in Groningen? "Aardbevingen in deze kleine velden komen zelden voor. Ze komen voor, maar de kans is vele malen kleiner dan in Groningen."

Locatie gasveld Hardenberg-Oost

Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.