nieuws

Schreijer-Pierik: 'Europese Commissie moet aanpak fipronil-crisis duidelijk maken'

Annie Schreijer-Pierik (CDA)
Annie Schreijer-Pierik (CDA)
CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik wil zo snel mogelijk opheldering van de Europese Commissie over de aanpak van de fipronil-crisis in de eiersector.
"Ik wil van de Europese Commissie precies weten wanneer welke EU-landen voor het eerst fipronil hebben vastgesteld en op welke datum zij hiervan aan de andere landen melding hebben gemaakt", aldus de Europarlementariër uit Hengevelde.
Volgens Schreijer-Pierik (CDA) bestaat het Europese waarschuwingssysteem voor voedselveiligheid niet voor niets. "De Europese Commissie moet een nauwkeurige reconstructie geven van het verloop, de aanpak en de feiten in álle landen."

Financiële noodsteun

"Deze affaire is een enorme ramp voor de getroffen pluimveehouders en de eiersector in de Europese Unie", constateert Schreijer-Pierik. "Daarom heb ik de Europese Commissie gevraagd met financiële noodsteun te komen, naast eventuele nationale steun door de lidstaten en overbruggingskredieten. Europese steunmaatregelen zijn ook getroffen bij eerdere land- en tuinbouwcrises. Gezonde familiegezinsbedrijven in de pluimveehouderij mogen door deze affaire niet omvallen."
Ook wil Schreijer-Pierik weten of in de fipronil-affaire wel één Europees geharmoniseerde aanpak door de lidstaten gewaarborgd en gevolgd is. "Daarover bestaat veel verwarring, zelfs onder Europese toxicologen", stelt de CDA-Europarlementariër. "Hoewel het om EU-wetgeving en een Europese norm gaat, lijken Europese lidstaten niet altijd dezelfde berekeningen en maatregelen te hebben gehanteerd. Denk daarbij aan terugroepacties, maar ook de publiekswaarschuwingen."

Nederland hanteert strengste normen

Duidelijk is wel dat Nederland 'de strengste normen' hanteerde bij de aanpak. "De Nederlandse eieren die nu in de handel zijn, voldoen hoe dan ook aan alle normen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.