nieuws

Gemeente eist duidelijkheid over gaswinning NAM in Hardenberg

Gaswinning NAM in Hardenberg
Gaswinning NAM in Hardenberg
De gemeente Hardenberg is verbaasd en verontrust over het feit dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Hardenberg-Oost dertig procent te veel gas heeft gewonnen. De organisatie is hierover door het Staatstoezicht op de Mijnen op de vingers getikt. De gemeente wil van de inspectie weten of de afspraken ook op andere gaswinningsvelden in Hardenberg zijn overschreden.
De gemeente is blij dat de toezichthouder van het Ministerie van Economische Zaken handhavend optreedt tegen de NAM vanwege de forse overschrijding van de gaswinning. De NAM krijgt tot 29 augustus 2017 de tijd om orde op zaken te stellen. Lukt dat niet dan zal op last van de inspecteur-generaal een dwangsom opgelegd worden.

Risico-analyse ontoereikend

De inspecteur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen schrijft in de brief aan de NAM dat de risico-analyses die zijn gedaan niet langer toereikend zijn als de NAM de gaswinningsvolumes in Hardenberg-Oost blijft overschrijden.
Bij het huidige winningsplan voor het veld Hardenberg-Oost is de gemeente in het verleden niet betrokken geweest. Dat is een zaak van het ministerie van Economische Zaken. Sinds 1 januari van dit jaar heeft de gemeente samen met de provincie Overijssel wel een adviesrol bij nieuw ingediende winningsplannen.

College Hardenberg op bezoek bij NAM

In oktober staat er een bezoek van het college van burgemeester en wethouders aan de NAM gepland over de diverse gaswinningslocaties in de gemeente Hardenberg. Het college zal daar de actuele ontwikkelingen ter sprake brengen en opheldering vragen.
De gemeente laat weten dat de brief van de Staatstoezicht op de Mijnen ook onder de aandacht gebracht zal worden bij Plaatselijk Belang-organisaties, omwonenden en leden van de gemeenteraad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.