nieuws

Rechter zet opnieuw streep door nieuwe fosfaatregels

De rechter in Den Haag heeft opnieuw een streep gezet door de nieuwe fosfaatregels van de regering. Boeren die na het opheffen van het melkquotum hun bedrijf hebben uitgebreid, dreigden door de nieuwe regels koeien te moeten slachten omdat er door hun bedrijf te veel mest werd geproduceerd. Bioboer Henk Aa uit Heino is tevreden: hij vocht eerder dit jaar met een aantal collega's al met succes het fosfaatreductieplan aan.Â
Na dit eerste proces stapten honderden andere melkveehouders ook naar de rechter, omdat ze vinden dat ze in dezelfde lastige positie als Aa zitten. De rechter heeft nu bepaald dat ook zij niet aan de regels hoeven te voldoen.
De nieuwe regels zouden betekenen dat Aa 27 koeien zou moeten slachten. Volgens Aa kan het nog erger: hij kent een collega met driehonderd koeien die door de fosfaatregels afstand zou moeten doen van 180 koeien.

Wat nu?

Iedere boer die zijn bedrijf heeft uitgebreid en die investeringen heeft gedaan, kan zich melden. Dan kan volgens Aa nu zonder tussenkomst van een rechter. De boer uit Heino ziet de uitspraak als een bevestiging van de route die hij samen met collega's volgt.
Overigens is de staat, na het eerste proefproces van mei, in hoger beroep gegaan. Dat hoger beroep dient in september. "Op 18 september hopen we opnieuw gelijk te hebben", aldus Aa.

'Puinhoop'

Aa: "Als dat zo is, dan zou de staatssecretaris zijn boeltje moeten pakken." Volgens hem heeft Martijn van Dam, de verantwoordelijk staatssecretaris van Economische Zaken, er met de nieuwe regels 'een puinhoop van gemaakt'.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.