nieuws

OM: marktplaatsoplichter uit Kampen moet voor straf werken

Oplichting via Marktplaats
Oplichting via Marktplaats
Een 19-jarige man uit Kampen lichtte waarschijnlijk 30 mensen op via Marktplaats, maar uiteindelijk deden 8 slachtoffers aangifte van oplichting. Voor de rechtbank in Almelo werd 80 uur werkstraf waarvan de helft voorwaardelijk geëist. Het Openbaar Ministerie (OM) eist verder dat de man de schade van zijn slachtoffers vergoedt, in totaal 637 euro.
De verdachte verscheen zelf niet bij zijn rechtszaak maar voor de rechtbank was dat geen reden om de zaak aan te houden. "Meneer was op de hoogte maar heeft zelf besloten om niet te komen."
"Het gaat vaak om kleine bedragen en veel kopers wijten het aan zichzelf", verklaarde de officier van justitie het kleine aantal gedupeerden dat aangifte deed tegen de oud-inwoner van Enschede.

Vriendelijke conversaties op Marktplaats

De man zocht gedurende korte tijd in 2015 contact met mensen die op Marktplaats bepaalde spullen zochten. In uiterst vriendelijke conversaties liet hij blijken dat hij de gevraagde spullen, concertkaarten, onderdelen van spelcomputers of een mes, voor een schappelijke prijs kon leveren.
Als de betaling vervolgens overgemaakt werd bleef het stil en werden de gedupeerden geblokkeerd waardoor ze geen contact meer konden opnemen.
In september 2015 werd de man in de kraag gevat, zijn telefoonnummer en bankrekening waren bekend bij de politie waardoor opsporing niet moeilijk was. Bij zijn aanhouding bekende de toentertijd 18-jarige meteen. "Ik kon het geld goed gebruiken", vertelde hij in zijn verhoor.

Geld voor boodschappen

Volgens de officier van justitie lijkt het er niet op dat de man het geld nodig had voor een verslaving. "Meneer deed er boodschappen van." Opvallend detail in de strafzaak, de man stopte met het oplichten van mensen op het moment dat hij ging samenwonen met zijn vriendin in Kampen.
De rechtbank wijst over 2 weken vonnis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.