nieuws

Theo de Rooij: "Haal snelle en langzame fietsers uit elkaar"

Agressie, onbegrip en zelfs mishandeling. Het neemt toe op Nederlandse fietspaden, vanwege drukte. Fietsburgemeester Theo de Rooij pleit ervoor om eens goed te kijken naar de verkeersstromen.
"Snelle en langzame fietsers rijden allemaal op groene knooppuntroutes. Dat wordt te druk. Hierdoor krijg je meer verwijten en wij-zij-denken. Daar wordt de discussie niet beter op."
De Rooij, zelf voormalig profwielrenner, laat bijna dagelijks zijn trappers ronddraaien op de Sallandse Heuvelrug. Hij woont op de Holterberg. "Ik geniet van fietsen. Van de natuur om me heen, de wind en temperatuur op mijn huid en mijn hartslag. We worden steeds meer in hokjes geduwd: 'middle-aged man in Lycra'. Maar ik fiets niet omdat ik een midlifecrisis heb. Ik fiets omdat het onderdeel van mijn leven is."

Hoe houden we fietspaden veilig?

Wat de fietsburgemeester van Rijssen-Holten steekt, is dat de discussie verhardt. De Rooij: "We moeten de agressie eruit halen. Het begint met begrip tonen voor elkaar. Wielrenners moeten oudere fietsers met minder stuurmanskunsten waarschuwen. Je zorgt dat het veilig blijft, door bijvoorbeeld een bel op je fiets te hebben. Of gewoon goedemorgen of goedemiddag te roepen."
Fietsorganisaties zoals de ANWB, de Fietsersbond en wielersportbond NTFU werken volgens het Algemeen Dagblad aan een speciale 'fietspadcode'. Deze code moet de 'fietsjungle' van gewone fietsers, elektrische fietsers, wielrenners en snorfietsers met verschillende snelheden uit elkaar houden.
Theo de Rooij is betrokken bij het fietsproject '365 dagen fietsen in Overijssel'. Morgen is hij te horen in het radioprogramma Groot Onderhoud op Radio Oost tussen 9.00 uur en 10.00 uur. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.