nieuws

Dit zijn de meest voorkomende doodsoorzaken in jouw gemeente

Dit zijn de voorkomende doodsoorzaken in jouw gemeente
Dit zijn de voorkomende doodsoorzaken in jouw gemeente
In Overijssel overlijden relatief meer mensen door hart- en vaatziekten dan gemiddeld genomen in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Meer dan 28 procent van alle sterfgevallen in 2016 werd hierdoor veroorzaakt, tegenover het gemiddelde van 25,9 procent landelijk.
Toch zijn er per gemeente verschillen te zien. Want waar in de gemeente Ommen ruim 34 procent van de sterfgevallen overleed door die hart- en vaatziekten, zit Oldenzaal onder het landelijk gemiddelde met 23 procent. 

Cijfers uit de provincie

De gemeente Losser is met 39 procent koploper in de provincie als het gaat om 'nieuwvormingen', maar Raalte sluit met ruim 25 procent de lijst. Onder 'nieuwvormingen' worden niet alleen goedaardige en kwaadaardige kankergezwellen verstaan, maar ook kwaadaardige bloedziekten zoals leukemie.
In Zwolle overleden vorig jaar procentueel de meeste mensen aan 'uitwendige' factoren, bijvoorbeeld door een ongeval of zelfmoord (7 procent). Ook vallen in deze categorie andere gebeurtenissen waarvan de opzet onbekend is. Zwolle wordt in de lijst gevolgd door de gemeenten Dinkelland (6,3 procent) en Raalte (6,1 procent).
Wil je weten welke doodoorzaak het meeste voorkomt in jouw gemeente: bekijk het met onderstaande tool.
Zie je geen kaart? Klik hier
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.