nieuws

Ruim driehonderd amateurarcheologen begonnen met schatgraven in Dalfsen

Spannende archeologische tijden herleven in Dalfsen. Vlak bij de plek waar twee jaar geleden een historische opgraving werd gedaan, ging de schop vanochtend opnieuw in de grond. Ruim driehonderd vrijwilligers gaan, onder begeleiding van archeologen, opnieuw schatgraven.
De deelnemers hopen op net zoveel succes als in 2015, toen het vijfduizend jaar oude grafveld van de hunebedbouwers werd blootgelegd. Toen kwamen er veel bijzondere bodemschatten naar boven van een van de oudste en grootste grafvelden van West-Europa.
In 137 oude graven werden onder meer zeldzame trechterbekers, sieraden, speerpunten, stenen bijlen en vuurstenen gevonden. Ook werden er restanten gevonden die mogelijk van een boerderij of tempel afkomstig zijn.
De vondsten bevatten een schat aan informatie over de Oer-Nederlanders, oftewel hunebedbouwers, uit de periode van 3400 tot 2700 jaar voor Christus.

Spannende speurtocht

De plek waar de opgravingen werden gedaan, is inmiddels vergeven voor nieuwbouw. Dat geldt ook voor het veld naast het bijzondere grafveld, waar vandaag honderden amateurarcheologen begonnen zijn aan hun speurtocht naar meer bodemschatten uit die periode.
Een van hen is Gerrit van Dijk uit Zwolle, die uit interesse meedoet als vrijwilliger.
"Ik ben als vrijwillige stadsgids van Zwolle zeer geïnteresseerd in de geschiedenis. Ik heb veel over deze periode gelezen en wil als vrijwilliger een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de kennis over deze periode. Bovendien is het spannend om op deze manier nauw betrokken te zijn bij de zoektocht naar verborgen bodemschatten." 
De tienjarige Niek de Ruiter ziet het vooral als een spannend jongensavontuur. "Ik heb zelf al op verschillende plekken in Nederland bodemschatten, zoals pijlpunten, fossielen en oude sleutels gevonden. Ik vind het leuk en spannend om hier hetzelfde mee te maken."
Op de vraag wat hij later wil worden, ligt het antwoord voor de hand: "archeoloog natuurlijk".

Oer-Nederlanders

Volgens archeoloog Niels Bouma van ADC Archeoprojecten, die de vrijwilligers helpt bij hun zoektocht, is het aannemelijk dat er op het terrein van ruim drieduizend vierkante meter nog meer gevonden gaat worden.
"We zitten nu pal naast de oude opgraving van het grafveld. Het terrein ligt relatief hoog in het landschap, waardoor we vermoeden dat er mensen gewoond hebben. We hopen sporen van bewoning te vinden die we kunnen koppelen aan het grafveld dat we eerder hebben gevonden. Denk daarbij aan resten van boerderijen, waterputten en gebouwtjes die ons meer vertellen over de Oer-Nederlanders die hier hun doden begroeven en dus wellicht ook woonden."

Amateur archeologen kunnen nog meedoen aan opgraving

De vrijwilligers krijgen tot 9 september de tijd om eventuele bodemschatten bloot te leggen, daarna wordt de grond bouwrijp gemaakt voor nieuwbouw.
Mensen die willen ervaren hoe het is om mee te doen aan een archeologische opgraving kunnen zich nog aanmelden. Ook pottenkijkers zijn bij het schatgraven in Dalfsen welkom.
De locatie waar de amateurarcheologen de komende weken aan het werk zijn, ligt aan de Gerner Es in Dalfsen.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.