nieuws

'Als dat grote bedrijf met die stank hier komt, vrees ik het einde van Mariënheem'

"Als dat grote bedrijf met die stankoverlast hier komt, dan vrees ik het einde van Mariënheem." Gerard Pleizier, inwoner van Mariënheem, maakt zich grote zorgen over de komst van het varkensbedrijf van Adriaan Straathof naar zijn dorp.
"Het gaat me hoofdzakelijk om de geur- en stankoverlast en de fijnstof", legt Pleizier uit. "Ik wil dat Mariënheem een gezond dorp blijft."

'Alle dagen spijt'

Pleizier loopt al sinds 2005 te hoop tegen de plannen voor megastallen in de omgeving van zijn dorp. Hij tekende destijds al protest aan bij de gemeente, de provincie en Rijkswaterstaat, maar procedeerde niet tot in Den Haag. "Daar heb ik nu nog alle dagen spijt van."
Ook leden van de gemeenteraad beginnen zich te roeren, maar weten ook dat ze weinig tegen de komst van Straathof kunnen doen. Daarom richt Ben Nijboer van raadspartij Burgerbelangen Raalte zich tot de varkenshouder. 
"Als je écht van varkens houdt, als je écht van de sector houdt, open dan je ogen en kijk of je misschien iets anders moet gaan doen", aldus Nijboer. 

Lang niet ideaal
De stal die Straathof naar verwachting in 2020 in gebruik neemt, biedt plaats aan zo'n 11.000 varkens. Het bedrijf staat op zo'n 250 meter van een basisschool en ligt niet ver van de dorpskern. Lang niet ideaal, erkent ook wethouder Wout Wagenmans. 
"Laat ik het klip en klaar zeggen: als we opnieuw een besluit moesten nemen om daar een bedrijf te vestigen van deze omvang, dan zouden we dat niet doen."
"Dichtbij een school, dichtbij een dorpsomgeving. Dan zouden we dat niet voorstellen", zegt Wagenmans. 

'Koop hem uit'
Mariënhemer Pleizier heeft nog maar één oplossing voor de situatie: "Koop hem uit, laat de boerderijwoning staan en gooi de stallen plat. Weg ermee."
"Dat is een optie", zegt de wethouder. "Maar dan moet je fors in de buidel tasten, als je dat met zijn allen wilt. Dan zal de gemeenteraad daar een besluit over moeten nemen."
Volgende maand houdt de gemeente Raalte een bijeenkomst over intensieve veehouderij. De bijeenkomst gaat vooral over de plekken waarop Raalte megastallen toestaat en de gevolgen voor volksgezondheid. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.