nieuws

Collectief varkenshouders wil onafhankelijk onderzoek oorzaak stalbranden

Twee varkensstallen verwoest door brand in Agelo
Twee varkensstallen verwoest door brand in Agelo
De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) wil een onafhankelijk onderzoek naar de recente stalbranden. Vanochtend kwamen bij een grote brand in een varkensschuur in Agelo honderden varkens en biggen om.Â
De POV is een collectief van varkenshouders. Het baart de organisatie zorgen dat er het afgelopen jaar grote branden in stallen, en in het bijzonder in varkensstallen, waren. "Eén keer is een incident, twee keer is toeval, maar daarna spreek je van een patroon", zegt POV-voorzitter Ingrid Jansen.

Onafhankelijk onderzoek

Daarom pleit de organisatie voor een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaken. Jansen: "Als wij weten wat die oorzaken precies zijn, dan kunnen wij ook samen met de hele sector proberen deze afschuwelijke branden te voorkomen."

Oproep

Het collectief van varkenshouders roept alle partijen op om zich aan te sluiten bij de oproep naar onafhankelijk onderzoek. Volgens de POV is het belangrijk dat er eerst onderzoek wordt gedaan, voordat er maatregelen worden genomen. "Anders doen wij alleen maar aan symptoombestrijding", vertelt Jansen.   
Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de stalbrand in Agelo is. Er zijn geluiden over kortsluiting, maar de brandweer kan dat niet bevestigen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.