nieuws

Mobiele vaatwasser voor schonere treinafvalbakken; NS start proef in Zwolle

De nieuwe schoonmaaktechniek van de NS voor afvalbakken
De nieuwe schoonmaaktechniek van de NS voor afvalbakken
Elke treinreiziger herkent het beeld van treinafvalbakken die soms een beetje... schmutzig zijn. De NS is in Zwolle daarom een proef gestart: het schoonmaken van treinafvalbakken met een mobiele vaatwasser.
Eén keer per week rijdt een bus van CleanCarts naar de NS-servicelocatie in Zwolle. Aan de buitenkant is het een gewone bestelbus, maar van binnen herbergt de bus een complete mobiele vaatwasser.
Normaal gesproken is de bus bedoeld voor het reinigen van winkelwagentjes en -mandjes, tot een medewerker van de NS bedacht dat de bus ook handig zou kunnen zijn voor het schoonmaken van treinafvalbakken.

'Lastig schoonmaken'

"Meestal worden deze bakken eens in de negentig dagen met de hand schoongemaakt", vertelt Joost van der Bijl, manager Reiniging bij NS. "Schoonmakers doen hun best om met een doekje te zorgen voor een frisse afvalbak, maar dit kost veel tijd." Daarnaast is het volgens Van der Bijl lastig om de bakjes goed schoon te krijgen. "Vandaar dat we dit systeem testen."
Als de proef succesvol wordt afgerond, wil NS het schoonmaaksysteem gebruiken voor treinen waarbij de afvalbakken relatief simpel los te schroeven zijn. 

Schoonmaakproject

Het idee staat los van het schoonmaakproject dat NS ook in Zwolle is gestart. De Spoorwegen deden enige tijd geleden een oproep aan bedrijven en particulieren om mee te denken over nieuwe schoonmaakideeën.
In een speciale oefentrein op het rangeerterrein kunnen de bedenkers van nieuwe schoonmaakconcepten hun idee in de praktijk testen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.