nieuws

OM: werkstraf voor verduistering 50.000 euro van Rode Kruis Twenterand

Penningmeester Rode Kruis Twenterand vervolgd voor verduisteren van tienduizenden euro's
Penningmeester Rode Kruis Twenterand vervolgd voor verduisteren van tienduizenden euro's
Het Openbaar Ministerie wil dat de voormalige penningmeester van het Rode Kruis in Twenterand en zijn vrouw een werkstraf krijgen voor het verduisteren van meer dan 50.000 euro. Vandaag moest het echtpaar uit Vroomshoop zich voor de rechtbank verantwoorden voor de verduistering, die van 2011 tot 2014 duurde.
Tegen de 46-jarige oud-penningmeester is een werkstraf van 240 uur en een half jaar voorwaardelijk geëist. Zijn 52-jarige vrouw hoorde een werkstraf van 180 uur en vier maanden voorwaardelijk eisen.

Schulden

Tijdens de rechtszitting bleek dat het bestuur van het Rode Kruis Twenterand bij het aanstellen van de penningmeester in 2011 op de hoogte was van zijn privéschulden. Desondanks kreeg de inmiddels ex-penningmeester destijds het volle vertrouwen van de afdeling.
In 2014 bleek dat er steeds geen geld was voor activiteiten en investeringen. Er stond bijna geen cent meer op de rekening van het Rode Kruis. In een spoedvergadering werd de 46-jarige ter verantwoording geroepen en werd de boekhouding opgehaald.

Terugbetalen

Uiteindelijk bekende de penningmeester dat hij in al die jaren zonder overleg met het Rode Kruis geld voor zichzelf en zijn gezin 'geleend' had.
De man uit Vroomshoop zegt dat hij het geld wilde terugbetalen en voegt toe dat hij dat nog steeds van plan is.
Hoeveel hij moet terugbetalen weet de oud-penningmeester niet, want een kladje waarop hij bijhield hoeveel hij en zijn vrouw 'leenden' is verdwenen. Volgens het echtpaar moet het gaan om een bedrag tussen de 10.000 en 20.000 euro.
Waar de rest van het geld, bijna 30.000 euro is gebleven, dat weet het echtpaar niet. De oud-penningmeester was de enige die een bankpas van de rekening had. Met de bankpas werd honderden keren gepind bij de bank vlakbij de woning van het echtpaar.

'Goede naam te grabbel'

Voor de officier van justitie staat het wel vast dat het geld in de zakken van het echtpaar verdween. Een ernstige zaak zegt de officier, omdat daarmee het vertrouwen in het Rode Kruis een flinke deuk heeft opgelopen. "De goede naam van de organisatie is te grabbel gegooid."
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.