nieuws

OM eist celstraf tegen raadslid wegens doodsbedreigingen partner en kinderen

Rechtbank Almelo
Rechtbank Almelo
Voor de rechtbank in Almelo is 74 dagen, waarvan 60 dagen voorwaardelijk, geëist tegen Johan van Loon, raadslid van het LAS in Almelo.
Van Loon zou begin mei gedreigd hebben zijn partner en kinderen dood te schieten. Bij zijn aanhouding werd een waarschuwingsschot gelost. Het raadslid uit Almelo had geen vuurwapens.

Relatie onder druk

De relatie van het raadslid en zijn partner stond sinds eind 2016 onder druk. De Almeloër zou zijn vriendin onder meer een papier met leefregels voorgelegd hebben, regels waar ze zich aan moest houden.
Op 2 mei liep het uit de hand. In het bijzijn van zijn kinderen en schoonouders zou Van Loon zijn vriendin met de dood bedreigd hebben. “Je gaat nu mee, we vergeven en vergeten het, dan is alles weer goed. Zo niet, schiet ik jullie dood”, zou hij geroepen hebben. "Ik wil mijn kinderen alleen nog zien als ze dood zijn!” En: “Ik ga het huis in de fik steken!”

"Helemaal de weg kwijt"

"Wat ik zei meende ik niet", zei Van Loon vanmiddag voor de rechtbank in Almelo. "Ik handelde in paniek, was bang ze kwijt te raken. Ik wilde ze laten zien dat mijn leven waardeloos was zonder hen." Volgens advocaat Hans Speijdel was zijn cliënt "helemaal de weg kwijt." De relatie zou nu weer "goed" zijn; "we zijn onlangs nog samen naar de camping geweest."
Omdat er een melding was dat er sprake was van een vuurwapen verliep de aanhouding van het raadslid gespannen. Zeker toen het raadslid, nadat hij tot stoppen was gebracht, even uit het zicht verdween en met iets in zijn handen weer gezien werd. Omdat hij niet meteen reageerde, werd er een waarschuwingsschot gelost. Toen Van Loon uitstapte, riep hij richting de agenten: "Schiet maar!"
Het raadslid zat twee weken in voorarrest. Als de rechtbank in Almelo de eis van de officier van justitie volgt, hoeft hij niet opnieuw terug naar de gevangenis. Over twee weken wordt het vonnis bekendgemaakt.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.