Wat te doen bij een ramp? Veiligheidsregio IJsselland gaat inwoners trainen

Burgers in Overijssel kunnen binnenkort leren hoe ze mogelijk mensenlevens kunnen redden tijdens een calamiteit of terreuraanslag. De veiligheidsregio IJsselland biedt in samenwerking met het Rode Kruis een cursus aan om mensen hierin te trainen.Â

Wat kunnen omstanders bij een aanslag of ramp doen om de overlevingskansen van slachtoffers te vergroten? De cursus 'Levensreddend Handelen' start in september, is gratis en is een primeur voor de veiligheidsregio.

Volgens coördinator Annemarie Mars van de afdeling geneeskundige hulpverlening van de veiligheidsregio IJsselland is de cursus ontwikkeld naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Parijs. De Fransen hebben een workshop ontwikkeld om mensen te leren wat ze kunnen doen om de overlevingskansen van zwaargewonden te vergroten.

Die methode is door het Nederlandse Rode Kruis opgepikt en naar Nederland gebracht. In overleg met de veiligheidsregio IJsselland is er een compacte cursus van gemaakt.

Eenvoudige tips om mensenlevens te redden

"Het zijn vaak heel eenvoudige tips die je mensen mee kunt geven, die levensreddend kunnen zijn" zegt Annemarie Mars. "Zie je veel mensen die bewusteloos zijn, leg ze op de zij zodat ze gestabiliseerd zijn. Blijf rustig en geef mensen die in paniek zijn een taak. Die kunnen bijvoorbeeld helpen bij het stelpen van bloed als mensen zwaargewond zijn, daarmee help je anderen en geef je mensen die in paniek zijn zinvolle afleiding."

"Omstanders zijn bij een calamiteit of terreuraanslag vaak de eerste die hulp kunnen verlenen. Het is ook zaak om vervolgens de aanstormende hulpverleners snel te informeren over de situatie en te wijzen op zwaargewonden die als eerste hulp behoeven", zegt Mars.

Veel belangstelling

De cursus duurt een avond en start in september in de gemeenten Zwolle, Hardenberg, Slagharen, Kampen en Steenwijk. Er zijn al veel aanmeldingen, maar er is met name in Steenwijk nog plaats over. In ieder geval zal de veiligheidsregio IJsselland vanwege de grote belangstelling ook volgend jaar doorgaan met de cursus 'Levensreddend Handelen'.

Deel dit artikel: