Sektesignaal: "mensen worden bewust geronseld voor geld of seks"

Nederland kent een paar honderd besloten groepen die je een sekte kunt noemen. Bij 84 van deze groepen zijn misstanden aangetroffen. In de helft van de gevallen gaat het om religieuze sektes. 

Het steunpunt Sektesignaal wil slachtoffers van misstanden binnen sektes op een laagdrempelige manier ondersteunen. Er zijn signalen dat er bij sektes sprake is van ernstige misstanden, zoals geweld en seksuele of financiële uitbuiting. 

Geronseld

Karin Krijnen is manager bij Sektesignaal. Volgens haar moeten we het probleem van sektes niet bagatelliseren: "Mensen worden bewust geronseld om te worden ingezet voor onbetaald werk of voor seks." Vanwege het besloten karakter van een groep durven slachtoffers vaak niet aan de bel te trekken. Vaak zijn de banden met de buitenwereld verbroken en is er schaamte. 

Van warm bad naar koude douche

Mensen in kwetsbare situaties, bijvoorbeeld rondom een verlieservaring, maar ook zoekend naar zingeving, lopen het meeste kans in de ban van een gesloten groep te raken.

Krijnen: "Ze komen eerst in een warm bad, maar krijgen vervolgens een koude douche. Ze voelen zich geliefd, willen er steeds meer bij horen, krijgen een cursus of een weekend aangeboden, maar het komt voor dat ze aan het eind van de rit 50.000 euro kwijt zijn." Strafrechtelijk zijn dit soort praktijken moeilijk aan te pakken.

Contact houden

Als mensen eenmaal in de ban zijn van een sekte is het volgens Krijnen belangrijk als familie of kennis contact te houden: "Ook al heeft die persoon gezegd geen direct contact meer te willen, blijf komen, en bellen. En begin niet over de sekte, ze weten hoe je er over denkt." 

Sektesignaal is 7 dagen per week bereikbaar van 10.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer 088 554 32 76. Het steunpunt is bedoeld voor slachtoffers, maar ook bezorgde familieleden en vrienden kunnen er terecht.

Hoogtij 20 augustus

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Hiernumaals Verhalen
Deel dit artikel: