nieuws

Kippenboer Kienhuis in Tilligte: "Ik ben compleet lamgeslagen"

Het is een triest gezicht. Pluimveehouder Jos Kienhuis loopt door zijn lege stal in Tilligte. Een stal waar tot voor kort nog drieduizend kippen liepen. Afgelopen maandag zijn de kippen van Kienhuis geruimd. "Ik ben compleet lamgeslagen."
Andere pluimveebedrijven besloten twee weken geleden al tot ruimen over te gaan, maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) liet met de onderzoeken bij Kienhuis op zich wachten. "De NVWA heeft daar uiteindelijk hun excuus voor aangeboden, want wij kregen pas op 4 augustus de eerste uitslag."

Ruien

Vanaf dat moment moest Kienhuis gaan nadenken wat met de kippen moest gebeuren. "Wij hoopten dat we het probleem met ruien konden oplossen." Door middel van ruien blijven de kippen leven en worden ze op dieet gezet, waardoor ze vet en veren kwijtraken en daarmee ook het gif.
"Helaas bleek na vier dagen dat de fipronilwaarde in de eieren van die kippen nog hoger was. Toen namen we de vreselijke beslissing om de kippen af te maken. Neem van mij aan dat dit één van de moeilijkste beslissingen is die wij hebben moeten nemen."

Wat nu

"Inmiddels hebben wij alles gedaan wat we moesten doen. We hebben de kippen, de eieren en de mest afgevoerd. Toch moeten we nog steeds op slot blijven. Als dit nog lang duurt, heeft het geen zin meer om nieuwe kippen aan te schaffen. Dan zijn onze klanten weg en weet ik niet of we dit bedrijf kunnen voortzetten."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.