nieuws

Na Europa de wereld? IJskampioen uit Denekamp gaat strijd opnieuw aan

Mensen staan bij hem in de rij, want hij heeft het lekkerste ijsje van Europa. Maar als het aan Erik Kuiper uit Denekamp ligt gaat hij nu de hele wereld veroveren. De ijscoboer neemt binnenkort namelijk deel aan het WK IJsmaken.Â
Op een willekeurige doordeweekse dag is het druk bij ijssalon De IJskuip in Denekamp, want iedereen wil het lekkerste ijsje van Europa zelf proeven. Volgens Kuiper komen ze overal vandaan: "Groningen, Friesland, tot aan België en Duitsland aan toe."
Het leukste wat hij de afgelopen tijd heeft meegemaakt is een man uit Haarlem die met hem op de foto wilde. "Dat was zelf een oud-ijscoboer. Hij vond het zo bijzonder dat ik Europees Kampioen ben geworden, dat hij speciaal naar Denekamp is gekomen."

Veel aandacht

In Italië wisten Erik en zijn vrouw Hermien de jury te overtuigen van de kwaliteit hun ijs. Vanaf dat moment is de aandacht groot. En daar lijkt geen eind aan te komen. "Veel aandacht, ook van de landelijke media", vertelt Kuiper. "SBS6, RTL, de krant, en jullie zijn er weer. Zoveel aandacht zijn we niet gewend. Maar we blijven er nuchter onder. We blijven gewoon doen wat we altijd doen."
Het geheim van het ijs zit 'm uiteraard in de ingrediënten. Kuiper gebruikt vooral veel streekproducten. Bramen van de buurman en noten uit eigen tuin. "Dat is het geheim van de smid", lacht Kuiper.

Streekproducten

Die streekproducten wil hij dan ook allemaal meenemen naar de Gelato World Cup in Rimini, zeg maar het WK. Maar dat ging nog niet zo eenvoudig. "We moeten echt heel veel ijs maken en dus moeten we ook veel ingrediënten meenemen. Daarvoor hebben we een speciale koelwagen geregeld. In het begin dacht ik: waar zijn we aan begonnen? Maar nu heb ik het gevoel dat het wel goed komt." 
Over zijn kansen durft Erik geen voorspelling te doen. "We gaan gewoon ontzettend ons best doen en dan zien we wel." Kuiper en zijn vrouw vertrekken begin september richting Italië.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.