Bezoekersaantal 'Roofkunst' Deventer boven verwachting

De organisatie van de tentoonstelling 'Roofkunst' in de Deventer Bergkerk verwacht zeker 17.000 bezoekers te kunnen melden. Vooraf was op 10.000 bezoekers gerekend. "Dit is fantastisch!", laat organisator Daaf Ledeboer weten.Â

Verder geeft hij aan dat het momenteel nog storm loopt met bezoekers. De tentoonstelling is alleen nog deze week te zien. 

Topstukken

'Roofkunst' vertelt het verhaal van met name Joodse kunsthandelaren en particulieren, wiens kunst, kort voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, in Duitse handen terechtkwam. Het gaat om echte topstukken van bekende kunstenaars als Cuyp en Ruysdael.

 

Rembrandt

Een groot deel van de kunstwerken komt uit het depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Dat zijn ruim 30 werken, waaronder een schilderij dat lange tijd werd aangezien als een Rembrandt. Nazi-kopstuk Hermann Göring wilde het werk destijds koste wat kost bemachtigen. Maar er is ook werk te zien uit onder meer het Dordrechts Museum, Museum Catharijneconvent en De Fundatie.

 

Goudstikker

Ook zijn er veel kunstwerken te zien uit de collectie van de Joodse kunsthandelaar Goudstikker. Alle werken die hij verhandelde, schreef hij op in zijn zakboekje. Het bleek na de oorlog een belangrijk bewijsstuk om werken terug te vinden. Het zakboekje is ook op de tentoonstelling te zien. De erven Goudstikker uit Amerika brachten de tentoonstelling afgelopen zomer een bezoek.

Bergkerk

'Roofkunst' is de eerste grote tentoonstelling die te zien is in de Bergkerk. De kerk is volledig onder handen genomen en geschikt gemaakt voor museale doeleinden. De panelen waarop de schilderijen zijn tentoongesteld kunnen worden hergebruikt voor een nieuwe expositie. 

 

Deel dit artikel: