Fouten bij leerlingenvervoer PlusOV: "Tot vanmorgen wisten wij niks"

Voor de scholen in de regio Midden is vandaag het nieuwe schooljaar begonnen, maar het leerlingenvervoer van en naar de scholen begint op dag één al met een achterstand. PlusOV is sinds vandaag verantwoordelijk voor het vervoer in de Stedendriehoek en krijgt veel kritiek.

Zo zouden ouders van leerlingen die speciaal vervoer nodig hebben aan het begin van vorige week een kennismaking krijgen met de chauffeur. Dit is volgens ouder Maaicke Rademake belangrijk voor kinderen in het speciaal onderwijs. 

Toen vrijdag nog steeds geen bericht was gekomen van PlusOV, besloot de familie zelf contact op te nemen met het bedrijf. "Ze konden ons niks vertellen over de chauffeur. Wat bleek: PlusOV had de gegevens van de kinderen nog niet doorgegeven aan vervoerder Willemsen De Koning", vertelt ze. 

"Vanmorgen pas duidelijkheid"

Uiteindelijk kregen de kinderen vanmorgen, toen ze werden opgehaald voor de eerste schooldag, pas de kennismaking met de chauffeur. "Gelukkig kwam bij ons dezelfde chauffeur als vorig jaar, anders hadden we echt een probleem. Een chauffeur moet weten van kind wat er nodig is, bijvoorbeeld op het gebied van medicatie."

De chauffeur van Willemsen De Koning zei gisteravond om acht uur pas de definitieve route te hebben gekregen. Over de ophaaltijden hadden de ouders nog steeds geen duidelijkheid gekregen. 

"Kregen veel mutaties te verwerken"

Andreas Noordam van PlusOV betreurt alles wat fout is gegaan. "We kregen dit jaar veel aanmeldingen, waarbij nog veel mutaties door moesten worden gevoerd. Denk aan verhuizingen, andere scholen, kinderen die wel of niet in een rolstoel zitten."

Doordat het aantal mutaties "overweldigend" was, konden de lijsten pas laat door PlusOV aan de vervoerders worden doorgegeven. Hierdoor konden de bestuurders vervolgens pas laat hun planningen maken", zegt Noordam. 

Lastig schuldige aan te wijzen

Noordam vindt het lastig om te zeggen waar het fout gaat. "De gemeente heeft bijvoorbeeld niet geweten dat iemand in een rolstoel zit. De gemeente weet dat niet, waardoor wij het ook niet weten. De schuld kan bij ons liggen, een ouder kan het te laat door hebben gegeven. Het is ingewikkeld om vast te stellen waar het fout gaat."

De regio Midden is inmiddels begonnen met het schooljaar, Zuid en Noord volgen volgende week en de week daarop. Voor die regio's verwacht Noordam minder opstartproblemen. "Er gaan daar minder kinderen naar school en we hebben meer voorbereidingstijd."

Balen voor ouders en kinderen

De directeur baalt vooral voor ouders en kinderen. "Dat is buitengewoon vervelend. Die druk voelen wij hier ook. Ouders uiten zich niet altijd fijngevoelig, we werken hier met man en macht aan het verbeteren van het vervoer."

PlusOV verzorgt sinds 21 augustus het leerlingenvervoer in Deventer en de andere gemeenten in de Stedendriehoek. Willemsen de Koning en Taxi Witteveen voeren het vervoer in de praktijk uit.

Meer over dit onderwerp:
Deventer plusOV Leerlingenvervoer Nieuws
Deel dit artikel: