nieuws

Eigenaar zorgboerderij Polböske: beschuldigingen kloppen, maar slecht onderzoek inspectie

De aantijgingen tegen de eigenaar van zorgboerderij 't Polböske in Enschede zijn waar, geeft hij toe. "Maar de conclusie van de inspectie is niet gefundeerd op gedegen onderzoek."
De inspecties Jeugdzorg en Volksgezondheid eisten vorige maand dat alle cliënten ergens anders ondergebracht zouden worden. Dat bevel kwam nadat er misstanden waren vastgesteld. Zo sliepen cliënten bij de leidinggevende in bed, werden drugs gebruikt en was er alcohol aanwezig.

"Aantijgingen kloppen"

"De aantijgingen zijn waar", geeft de eigenaar dus toe. Over het slapen bij hem in bed: "Dat was bij jonge kinderen die angstproblemen hadden, op verzoek van de ouders sliepen ze bij mij in bed. Onder toezicht van camera's om erop toe te zien dat het op een professionele manier gebeurt. De kinderen hebben geen risico gelopen."
Ook alcohol- en drugsgebruik werden gedoogd bij 't Polböske. Daarover werden per cliënt duidelijke afspraken gemaakt, aldus de eigenaar.
"Natuurlijk word je boos als je te horen krijgt dat de kinderen weg moeten, zeker als het onterecht is. Dat hebben de bewoners en cliënten wel bewezen met alle acties die ze ondernomen hebben. Niemand was het eens met de mening van de inspectie."
De eigenaar vervolgt: "Die mening was ook niet gefundeerd op degelijk onderzoek, want dan hadden ze op z'n minst eerst met bewoners en ouders moeten praten. Pas achteraf hebben ze geprobeerd die informatie los te krijgen. Daar ben ik eigenlijk wel boos over, dat het van tevoren toch niet goed onderzocht is."
Inmiddels wonen er weer jongeren bij 't Polböske, maar niet als cliënt van een zorginstelling. "De intentie van 't Polböske is al 25 jaar dat het een gezinsvervangend tehuis is. We zijn geen instelling in de zin zoals het ministerie het ziet. Daarom hebben we besloten de zorginstelling met onmiddellijke ingang te sluiten."

Wachten op conclusie van het onderzoek

Er wordt nu verder onderzoek gedaan door het Openbaar Ministerie, om te kijken of er strafbare feiten zijn gepleegd. Ouders van cliënten zijn ondervraagd, alle elektronische apparatuur van de zorgboerderij is in beslag genomen. "Ik heb de wachtwoorden meegegeven. Adviseurs hebben gezegd geen strijd tegen de overheid te beginnen. Ik wacht af tot de conclusie wordt getrokken: dat er niets aan de hand is."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.