Vondsten Dalfsen niet spectaculair, wel erg belangrijk voor de plaatselijke geschiedenis

"De vondsten en opgravingen bij de Schat van Dalfsen zijn niet spectaculair en vergelijkbaar met de historische opgravingen van twee jaar geleden. Maar ze zijn wel erg bijzonder en belangrijk voor Dalfsen." Dat zegt archeoloog Niels Bouma van ADC ArcheoProjecten.Â

De amateurarcheologen zijn nu anderhalve week bezig met de opgravingen. "De oudste vondsten komen uit het mesolithicum, de middensteentijd. Dat zijn vuurstenen artefacten en afgeslagen werktuigjes die vermoedelijk tussen de 5000 en 9000 jaar oud zijn."

Verder is er ook een haardplaats, restanten van kleine gebouwen en een crematiegraf gevonden. "Dat kun je zien doordat er verbrand menselijk bot in een kuil lag." 

Uniek in Nederland

Wat er nu in Dalfsen gebeurt, is nog nooit eerder zo gedaan in Nederland. "De hele put wordt door enthousiaste amateurs leeggehaald, al is dat wel onder begeleiding natuurlijk."

Wethouder van de gemeente Dalfsen Jan Uitslag is erg blij met dit project. "Er komen mensen uit onder meer Ridderkerk en Gouda om hier in Dalfsen te komen graven. Dat is erg uniek en speciaal. Het zet onze woonplaats op de kaart en ik zie alleen maar blije gezichten, inclusief mezelf."

Deel dit artikel: