nieuws

Riet uit Weerribben-Wieden in gevarenzone; rietsnijders vragen Den Haag om hulp

Het gaat slecht met de riethandel in de Kop van Overijssel. Zo slecht zelfs dat de rietsnijders in Den Haag om hulp vragen. Wat gebeurt er als die hulp niet komt? "Dan hebben we over twee jaar de eerste faillissementen en over vijf jaar geen Nationaal Park meer", zeggen de rietsnijders.
Al jarenlang heeft het riet uit de Kop van Overijssel het stempel hoogkwalitatief. Wiedenriet, zoals de officiële naam luidt, vindt in de wereld geen gelijke, als het gaat om de sterkte van de stengels.
Daardoor heeft riet uit de Kop van Overijssel een lange levensduur, maar een Chinese rietsoort lijkt die kwaliteit nu te evenaren. En omdat - zoals vrijwel alles uit dat land - het riet uit China goedkoper is, heeft Wiedenriet er een forse concurrent bij.

Chinees

Chinees riet wordt nu een jaar of elf geïmporteerd en inmiddels is er een behoorlijk aantal daken dat met Chinees riet gedekt is. Omdat de daken er na die elf jaar nog steeds goed uit zien, denkt rietimporteur Jos van Rees uit Genemuiden dat de kwaliteit van het Chinese riet minstens zo goed is al die van het Wiedenriet.
Met een kostprijs die 20 tot 30 procent lager ligt dan dat van Wiedenriet, zou Chinees riet de markt wel eens kunnen gaan beheersen. 

Altijd al import

Ook vroeger was het nooit zo dat alle rieten daken in het land met Nederlands riet gedekt konden worden. Nederlands riet bedient jaarlijks maximaal 30 procent van de markt. Er moet elk jaar dus toch al geïmporteerd worden om aan de vraag te kunnen voldoen.
Zo kwam er al riet uit Hongarije naar Nederland, maar ook uit Roemenië en Oekraïne is in het verleden riet geïmporteerd. 

Faillissementen

Zorgen zijn er ook bij Wout van de Belt en Harm Slot, beiden rietsnijders in de Kop. Het gros van de bijna driehonderd Overijsselse rietsnijders doet het voor de hobby of als extra bijverdienste bovenop het reguliere inkomen.
Een flink deel van die rietsnijders zou wel eens het bijltje erbij neer kunnen gooien, als blijkt dat de opbrengst van Wiedenriet nog verder omlaag gaat. "Als deze trend zich doorzet, hoeven we niet lang te wachten op de eerste faillissementen", zegt rietsnijder Van de Belt.
Harm Slot uit Sint Jansklooster is veehouder en is daarnaast voor een derde van het inkomen afhankelijk van de rietteelt. Hij is vooral bang dat het Nationaal Park in korte tijd zal 'verlanden', als de rietsnijders stoppen met het verwerken van riet.
"Het Nationaal Park Weerribben-Wieden heeft enorme rietlanden, honderden hectaren, die alleen zo zijn omdat er jaarlijks gemaaid wordt. Als de rietsnijder stopt met zijn werk, dan verlandt het Nationaal Park binnen no-time. En waar zijn we dan?", zegt Slot. 

Hart van het park

"Het riet is het hart van de Weerribben-Wieden en de kosten voor beheer en onderhoud zullen alleen maar stijgen, als de rietsnijders zich terugtrekken", klinkt het in koor uit de monden van de rietsnijders.
Ze hopen dat Den Haag zich dit ook realiseert. De opzet van hun hulpvraag in Den Haag is subsidie voor de rietteelt. Van de Belt: "Alleen op die manier kunnen we het ambacht in leven houden en het Nationaal Park in hoog aanzien houden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.