nieuws

Bouwsector groeit voor elfde kwartaal op rij

Het gaat goed met de bouwsector. Voor het elfde kwartaal op rij steeg de omzet. In totaal groeide de omzet het tweede kwartaal van dit jaar met 6,3%, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Goed nieuws ook voor Overijssel, waar traditioneel veel bouwbedrijven gevestigd zijn.
Vooral de kleine en middelgrote bouwbedrijven doen het goed. Zij zagen de omzet het tweede kwartaal met respectievelijk 9,3 en 8,7 procent groeien. De omzet van grote bedrijven (meer dan 100 werknemers) groeide met 2,2 procent minder sterk.

Krapte

De groei is goed voor de economie, maar brengt ook nieuwe problemen met zich mee. Zo is er een fiks personeelstekort en lopen de wachttijden in de bouw flink op.
In totaal zijn er in Nederland 11.400 openstaande vacatures, het hoogste aantal sinds 2009. Ongeveer een op de vijf bouwbedrijven kampt met personeelstekort.
Opvallend is het grote aantal zzp'ers dat in de bouw werkzaam is. Het aantal zelfstandigen nam het tweede kwartaal toe met 5000. Een verklaring kan zijn dat bouwbedrijven nog huiverig zijn om vast personeel aan te nemen. Tijdens de crisis hebben ze veel mensen moeten ontslaan.

Roosdom Tijhuis

Ook bouwbedrijf Roosdom Tijhuis in Rijssen merkt dat de economie weer in de lift zit. Tijdens de crisis moest het flink reorganiseren. "Sinds een aantal jaar stijgt de omzet en zitten we weer ongeveer op het niveau van voor de crisis", zegt directeur Martin Companje.
Het bouwbedrijf heeft volop werk. "Wij zijn weer voorzichtig aan het uitbreiden. En we nemen weer mensen aan in vaste dienst", zegt Companje.

Bouwprojecten moeten wachten

Bouwprojecten moeten ook steeds langer wachten voordat ze van start kunnen gaan. Niet alleen vanwege de drukte, maar ook kunnen producenten van bouwmaterialen de vraag haast niet bijbenen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.