nieuws

Pluimveehouders massaal aanwezig bij Tweede Kamerdebat over fipronil-crisis

Zo'n 280 pluimveehouders hebben vandaag het Tweede Kamerdebat over de fipronil-affaire bijgewoond. "Die zijn teleurgesteld, onder meer in de harde opstelling van de staatssecretaris die zei dat er geen compensatieregeling komt", zegt voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders.
"Er komt voorlopig geen noodfonds", zegt De Haan. "De staatssecretaris ziet het als een bedrijfsrisico. Het is niet aan de overheid om schade te compenseren. Maar wij vinden een noodfonds iets anders dan het compenseren van de schade."
"Er moet echt een noodfonds komen. We kijken ook naar België, waar een opkoopregeling voor eieren is. Dat helpt. Wij denken dat dergelijke steun in Nederland ook kan. De Belgen denken dat het binnen de regels voor staatssteun valt. Als Brussel er geen problemen mee heeft, dan gaan we hier opnieuw aan de bel trekken."

Er werd verder fel gedebatteerd over de rol van de overheid. "De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit had twee tips gekregen. Is er wel snel genoeg gereageerd? Er werd gezegd dat vooral van deze crisis geleerd moet worden. Maar we zijn nog helemaal niet op het punt van evalueren. We zitten nog midden in de crisis, voor bedrijven is de toekomst helemaal niet zeker. We moeten later pas gaan evalueren."
"Er is nog veel werk aan de winkel. De strijd voor een noodfonds is nu verloren, maar de oorlog nog niet", besluit De Haan.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.