nieuws

Raad van State buigt zich over komst megastal Saasveld

Raad van State
Raad van State
De komst van een megastal voor 8000 varkens aan de Hondeveldsweg in Saasveld is nog allerminst zeker. Dat zegt advocaat Johan van Groningen, die optreedt namens varkenshouder Munsterhuis.
Van Groningen verdedigde vandaag bij de Raad van State de natuurvergunning die de provincie verleende voor de megastal. Maar volgens de advocaat zijn er nog meer vergunningen en een nieuw bestemmingsplan nodig om te kunnen starten. 
Hij heeft weinig hoop dat het allemaal goed komt voor Munsterhuis, na de politieke storm in het gemeentebestuur van Dinkelland. De kwestie van de megastal leidde vorig jaar tot de val van het college. Van Groningen twijfelt sterk aan het politieke niveau in Dinkelland.
Veel omwonenden en de milieuorganisaties MOB en SLB vinden dat de natuurvergunning voor de megastal van tafel moet. Woordvoerder Valentijn Wösten noemt de vergunning van de provincie voorbarig. De provincie had moeten wachten op een milieu effect rapportage (MER) waar nu nog aan wordt gewerkt. Dat onderzoek moet uitwijzen of de megastal niet te veel vervuiling oplevert.
De Raad van State laat de bezwaren van de omwonenden misschien buiten behandeling. Een natuurvergunning beschermt in principe alleen de belangen van de omliggende natuur en niet die van omwonenden. Maar MOB en SLB kunnen als milieuorganisaties wel opkomen voor bedreigde natuurgebieden.
De raad doet binnen twee maanden uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.