nieuws

Geregistreerd partnerschap in Salland en Vechtdal steeds populairder

Trouwen / huwelijk / trouwring
Trouwen / huwelijk / trouwring
Het geregistreerd partnerschap wordt steeds populairder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat het aantal afgesloten verbintenissen in 2016 analyseerde. In Overijssel is het aantal partnerschapsregistraties vooral populair in Salland en het Vechtdal.
In de gemeente Olst-Wijhe is bijna de helft van het aantal afgesloten verbintenissen een partnerschapsregistratie: 46,8 procent. Ook in Raalte (38 procent), Hellendoorn (33,1 procent) Ommen (31,6 procent) en Dalfsen (31,1 procent) wordt veel voor een partnerschap gekozen. 

Huwelijk blijft populair in Twente en de Kop

Toch wint het geregistreerd partnerschap niet in de hele provincie terrein. Zo is in Staphorst en Zwartewaterland met respectievelijk 85,5 en 85 procent het huwelijk nog steeds veruit de meest gekozen verbintenis door partners. 
Ook in Twente heeft het huwelijk nog steeds de voorkeur. In Hengelo (84,3 procent), Almelo (84,1 procent) en Enschede (83,6 procent) wordt nog veel voor het huwelijk gekozen. Haaksbergen spant de kroon: 85,9 procent van het aantal afgesloten verbintenissen in 2016 was een huwelijk. 

Partnerschap in kleine gemeenten populairder

In kleine gemeenten wordt doorgaans vaker gekozen voor een partnerschap dan in grote steden. Volgens het CBS heeft dit deels te maken met het aandeel inwoners met een migratieachtergrond. Met name Turken en Marokkanen kiezen minder vaak voor een partnerschap en vaker voor een huwelijk. 
In 2016 gingen in Nederland 15.700 stellen een geregistreerd partnerschap aan, een kwart meer dan een jaar ervoor. Het aantal huwelijken bleef stabiel, vorig jaar stapten ruim 65.000 stellen in het huwelijksbootje. In totaal was 19,4 procent van het aantal afgesloten verbintenissen een partnerschap.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.