Vijfduizend kilo goulash voor gasten Het Verzet Kraakt

De koks van het theaterspektakel Het Verzet Kraakt in Almelo draaien overuren. Voor iedere voorstelling moeten 900 tot 1.300 gasten tegelijkertijd te eten krijgen.

Chef-kok René Bosch is er maar druk mee: "We maken echt een maaltijd uit de Tweede Wereldoorlog met rundergoulash en stamppot. Vooraf soep met brandnetel en het hoogtepunt is het dessert: vlaflip met slagroom die de gasten zelf aan tafel moeten opkloppen."

Pan kapot

De koks zijn al 25 dagen bezig met het verwerken van het vlees. Gisteren was de eerste try-out voorstelling en alles ging goed. Bosch: "Alleen zo'n grote elektrische soeppan deed het niet, dus we moesten improviseren." Niet alleen een maaltijd krijgen de bezoekers van de voorstelling voorgeschoteld, de beleving begint eigenlijk al bij aankomst. Via een nagebouwd bagagedepot en treinstation uit die tijd, steken bezoekers het kanaal over om op het Indië-terrein te komen waar de voorstelling te zien is. 

Traantje

Het Verzet Kraakt gaat over de grootste bankroof aller tijden die tijdens de Tweede Wereldoorlog plaats vindt bij een filiaal van De Nederlandsche Bank in Almelo. De buit is ruim 46 miljoen gulden. Eén van de overvallers is de vader van Willem van Walderveen: "Mijn vader overleed toen ik 7 was, mijn hele pubertijd heb ik rondgelopen om een film te maken over de overval. Maar nadat we met een aantal mensen er over gingen nadenken, kwam Laurens ten Den met het idee er een theaterstuk van te maken."

Vlak voor deze eerste voorstelling is Van Walderveen zenuwachtig: "Ik denk dat ik nog wel een traantje ga laten ja. Het is zo groot geworden, fantastisch toch."

Principes

De hoofdpersoon van de voorstelling is Derk Smoes, hij is het brein achter de overval. De zoon van Smoes, Nico van Esmond, is ook bij deze eerste try-out aanwezig: "Het verhaal klopt, ook al is het hier en daar mooier gemaakt voor de voorstelling. Maar ik vind het vooral goed om te laten zien dat je soms op moet staan, dat er altijd mensen zijn die zeggen tot hier en niet verder. En dat vanuit hun principes."

Meer over dit onderwerp:
Regio Almelo verzet kraakt theater Nieuws
Deel dit artikel: