nieuws

Kans op smog in Overijssel door ozon

Smog
Smog
Overijssel heeft vanmiddag te maken met een kleine kans op smog door ozon. Dat meldt het RIVM. De verwachting is dat de luchtkwaliteit lokaal slecht kan zijn volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex. Het RIVM adviseert mensen die last hebben bij smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken.
Het advies geldt voornamelijk in de middag en vroege avond, omdat de ozonconcentraties buiten dan het hoogst zijn en binnenshuis de concentraties lager zijn.

Luchtwegklachten

Bij smog door ozon kunnen mensen last krijgen van irritatie van ogen, neus en keel, toename van luchtwegklachten zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie.
Dit geldt vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen, ouderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht. Wie klachten heeft, wordt aangeraden de huisarts of de GGD te raadplegen.

Hoe ontstaat smog door ozon?

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit is het geval in het voorjaar en in de zomer als er weinig wind staat.
De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen, worden onder invloed van zonlicht omgezet tot ozon en veroorzaken dan verhoogde ozonniveaus. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de invloed van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.

Regen en schone lucht

Vanaf vanavond trekt er vanuit het noordwesten schone lucht en regen over het land. Daardoor geldt er voor morgen, 30 augustus, geen waarschuwing meer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.