nieuws

Provincie keurt saneringsplan NAM voor Boortorenweg in Tubbergen goed

Saneringsplan NAM goedgekeurd door provincie
Saneringsplan NAM goedgekeurd door provincie
De provincie heeft het saneringsplan van de NAM voor de Boortorenweg in Tubbergen goedgekeurd. Het terrein is ernstig vervuild met olie en barium en moet daarom zo snel mogelijk worden schoongemaakt.
De vervuiling kwam twee jaar geleden aan het licht en is ontstaan bij de voormalige gaswinning. De NAM deed de melding zelf, maar kwam ermee pas naar buiten toen GroenLinks Statenlid Robert Jansen de stukken opvroeg.
De provincie gaf de Nederlandse Aardolie Maatschappij opdracht met een saneringsplan te komen en dat nu is goedgekeurd.

Niet schadelijk
Uit nader onderzoek blijkt dat ruim 44.000 kuub grond vervuild is, waarvan 23.000 kuub ernstig.
De vervuiling is niet schadelijk voor de mens, maar wel voor de omliggende beschermde natuurgebieden Springendal en het Dal van de Mosbeek. Ook kan de vervuiling zich via het grondwater verder verspreiden.

Sanering
Het eerste deel van de sanering duurt vier maanden, waarbij bijna zesduizend kuub grond wordt afgegraven. Het tweede deel duurt minimaal drie jaar, waarbij het grondwater wordt schoongemaakt door lucht en voedingsstoffen te injecteren.

Het saneringsplan van de NAM ligt tot en met 10 oktober ter inzage op het provinciehuis in Zwolle en op het gemeentehuis in Tubbergen. Wanneer het saneringsplan definitief is goedgekeurd, heeft de NAM een jaar de tijd om met de werkzaamheden te beginnen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.