Festivalmunten van gerecycled plastic op Stadsfestival Zwolle

Een festivalmunt van gerecycled plastic. Op het Stadsfestival in Zwolle zijn ze te koop. Vanmiddag werd rondzwervend plastic uit de grachten gevist en van straat geplukt in Zwolle.

Het Stadsfestival gaat morgen van start. Terwijl op het terrein de laatste voorbereidingen worden getroffen, raapt een tiental kinderen plastic van de grond. Ook wordt er plastic uit de grachten van Zwolle gevist. Met het plastic worden festivalmunten gemaakt.

Initiatiefnemer Gooitske Zijlstra kwam op het idee door haar eigen festivalervaringen. "Aan het einde van een festival zie je altijd een deken van plastic bekers. Dat plastic kan als grondstof gebruikt worden, maar het recyclen van plastic is nog niet zo bekend bij de massa."

Hoe maak je dat?

Op het festival kunnen mensen zien hoe de muntjes gemaakt worden. Dat gebeurt met een machine die speciaal is ontworpen voor dit project. "Eerst wordt het plastic tot kleine stukjes vermalen. Vervolgens wordt het in een buis opgewarmd. Dan gaat het gesmolten plastic in een mal. Daarna moet het even afkoelen en dan heb je de festivalmuntjes."

De muntjes kosten drie euro per stuk. Het Stadsfestival in Zwolle gaat morgen van start en duurt tot en met zondag.

Deel dit artikel: