nieuws

Enschede maakt zich geen zorgen over groeiend aantal beleggers dat huizen opkoopt

Wethouder Hatenboer van Enschede maakt zich nog geen zorgen over het groeiend aantal woningen in de stad dat in handen is van particuliere beleggers. Uit cijfers van de NVM en het Kadaster blijkt dat meer dan tien procent van de verkochte woningen vorig jaar in handen is gekomen van een particuliere belegger.
"In Enschede zie je die ontwikkeling wel", zegt Hatenboer. "In plaats van het geld op de bank zetten is het voordeliger om een huis te kopen en het vervolgens te verhuren. Of opgesplitst in kamers of in zijn geheel." 

Een zorgelijke ontwikkeling?

Hatenboer vindt van niet. "Het verstoort de markt nog niet. Dat huizen door beleggers voor de neus van starters worden weggekaapt speelt denk ik vooral in steden als Amsterdam. Daar is de druk op de woningmarkt veel groter dan bij ons." 
Hatenboer wil pas ingrijpen als het straatbeeld duidelijk wordt verstoord. "Dat speelt bijvoorbeeld in Enschede Zuid, waar veel hobbywoningen zijn opgekocht en opgesplitst", vertelt Hatenboer. "Daar wonen vervolgens zes verschillende personen in één zo'n huis. Je begrijpt dat dit een andere dynamiek in de straat geeft dan wanneer daar een gewoon gezin woont." 

Bestemmingsplan voor hele stad

Enschede werkt daarom aan een bestemmingsplan voor de hele stad. Daarin wordt vastgelegd welk percentage woningen in de stad gesplitst mag worden. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.