Bandenfabriek Vredestein Enschede krijgt van vakbonden week om met beter cao-bod te komen

Kom met een beter bod, anders volgen mogelijk acties. Vakbonden FNV en CNV stellen bandenfabrikant Apollo Vredestein in Enschede een ultimatum en eisen een beter cao-bod.

De bandenfabrikant stelt een loonsverhoging van 1,8 procent voor, terwijl de vakbonden minstens 2 procent willen. Ook moet er een betere minder-werkenregeling komen: om plaats te maken voor jongeren en ouderen te ontzien, biedt de directie een regeling waarbij mensen 75% werken tegen 90% loon en 90% pensioenopbouw. Werknemers willen 100% pensioenopbouw.

Apollo Vredestein krijgt een week de tijd om met een beter bod te komen. "Het feit dat de Vredestein-werknemers werkelijk een staking overwegen zegt nogal wat in dit doorgaans volgzame Twente", reageert CNV-bestuurder Van Dijk. "De mensen willen het nu echt voelen in de portemonnee, dat is wel duidelijk."

Volgens FNV-bestuurder Makkinje is niet alleen het eindbod van Vredestein reden voor een ultimatum, ook de werkdruk leidt tot een massaal 'nee'. "De werkdruk is te hoog en het ziekteverzuimbeleid is verscherpt. Dat leidt tot bizarre uitwassen, zoals mensen met een gebroken been die van huis gehaald worden en verplicht in de nachtdienst op een bankje moeten zitten in de fabriek."

Meer over dit onderwerp:
Regio Enschede apollo vredestein cao fnv CNV Nieuws
Deel dit artikel: